Hyresförhandlingarna försenas i politiska vakuumet

Det politiska vakuum som uppstått efter valet kan komma att försena årets hyresförhandlingar. Samtidigt ska ett nytt förhandlingsavtal sjösättas. ”Detta avtalet prövas ju under de kanske sämsta förutsättningarna”, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta. 

Det politiska läget och osäkerheten kring vilka utlovade stöd som kommer bli verklighet kan komma att försena årets hyresförhandlingar. Det menar Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta. 

– Det kommer absolut dra ut på tiden. Förhandlingarna kommer starta senare därför att vi inte vet vilket underlag vi har att utgå i från, säger han till Altinget. 

Strax innan valet lovade regeringen dels 90 miljader i elprisstöd till hushåll och företag och dels att det tillfälligt förlängda bostadsstödet till barnfamiljer ska förlängas. Åtgärder som nu är hängande i luften i väntan på en ny regering. 

– Vi måste ha besked väldigt snart. Hyresförhandlingarna drar igång nu i månadsskiftet september eller oktober och då måste våra medlemsföretag ha besked om vad som kommer gälla kring stödet om energipriser, säger Nordstrand.

Hur mycket tror du att osäkerheten kommer dra ut på förhandlingarna?

– Man kommer säkert träffas. Men båda parter vill veta förutsättningarna i större utrsträckning än vad man vet i dag för att kunna komma överens. Jag tror att det kommer dra ut på tiden, hur långt har jag ingen prognos på, det är så många osäkerhetsfaktorer just nu så det går inte att säga, säger Anders Nordstrand. 

Nytt avtal sjösätts

Samtidigt som inflationen ökar och kostnader och räntorna skjuter i höjden ska också ett nytt förhandlingsavtal för första gången testas i praktiken.

– Det kommer bli rekordtuffa förhandlingar, de tuffaste vi haft sedan finanskrisen 2008. Detta är förhandlingarnas förhandlingsomgång, säger Erik Elmgren, Förbundschef på Hyresgästföreningen. 

Enligt överenskommelsen som slöts i maj mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ska hyreshöjningarna ske utifrån en gemensam modell som i större utsträckning baseras på faktiska kostnader de senaste tre åren, i stället för de prognoser för framtida kostnader som man tidigare utgått ifrån i förhandlingarna. I praktiken innebär det att fastighetsägarna inte kommer att få kompensation för de kostnadsökningar som väntas komma. 

– Det kommer bli tufft för många. Å andra sidan om man etablerar något som ska hålla över lång tid kan vi inte börja med att frångå modellen. Effekten kommer ju att smetas ut över tid och det kommer kompenseras för längre fram. Med det är synd att denna modell ska prövas just nu, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna. 

Även Anders Nordstrand tycker att det hade varit bättre att testa det nya avtalet under andra förustättningar. 

– Detta avtalet prövas ju under de kanske sämsta förutsättningarna. Men vår ambition från alla parter är att avtalet ska hållas och att det ska hållas på lång sikt. Det är viktigt i detta avtalet att det ska bli långsiktigt hållbart och inte få de stora slagen i hyresförändringar, säger han. 

Ekonomin kommer spela roll

Samtidigt tror Anders Nordstrand att de framtida kostnadsökningarna med största sannolikhet kommer att spela en roll. 

– Det finns ju en oro från båda parter om vad som kommer gälla framöver. Även om det inte finns i avtalet vad som händer 2023 och 2024 så är det svårt att inte ha med sig. Även om det i underlaget inte finns med så kommer oron att finnas med i förhandlingsrummet, säger Nordstrand. 

Samtidigt har det varit ett gynnsamt läge under många år för fastighetsägarna, menar Erik Elmgren. 

– Man ska komma ihåg att hyresvärdarna har kompenserats tidigare år av de låga räntorna så detta har varit en lönsam bransch. Kostnaderna som uppstår kan inte bara föras över till hyresgästerna utan vi kommer trycka på besparingar och effektiviseringar, säger han. 

Fler lokala skillnader

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, tror att det i större usträckning än tidigare kommer att bli skillnader lokalt eftersom kostnadsläget ser olika ut i olika delar av landet. Det finns i avtalet även visst förhandlingsutrymme att komma överens om lokalt och möjlighet att tolka saker olika. 

– Men samtidigt blir det konstigt om man gynnar en viss faktor just nu och en annan faktor när situationen är annorlunda. Det blir inte trovärdigt över tiden. Från vår sida kommer vi att utgå från de här faktorerna och vara så konsekventa som möjligt. Annars blir det lika rörigt som det varit tidigare, säger Tomas Ernhagen. 

Alla parter tror att överenskommelsen kan komma att behöva justeras allteftersom, men de hoppas att det nya avtalet ska leda en bättre förhandlingsprocess på sikt. 

– Det kommer förhoppningsvis leda till mer precisa förhandlingar och bli mindre konfliktfyllt. Men också att man kapar toppar och dalar och får en mer stabil hyresutveckling, säger Erik Elmgren. 

Forrige artikel Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka Næste artikel Statsvetare tror på fortsatt splittrad portfölj för bostadsministern Statsvetare tror på fortsatt splittrad portfölj för bostadsministern
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.