Irlands hemlösa får rösta för första gången

I det stundande europaparlamentsvalet kommer Irlands hemlösa för första gången kunna rösta. Detta då det sedan 2022 finns en reform på plats som möjliggör för välgörenhetsorganisationer att bistå hemlösa men adress, inte att bo på, men att rösta ifrån. Det rapporterat tidningen Politico

Antalet hemlösa i Irlands huvudstad Dublin har under en knapp tioårsperiod fyrdubblats enligt organisationen Focus Irelands beräkningar. Tidigare har inte hemlösa kunnat rösta, i de flesta av EU:s medlemsländer krävs en adress, men i det kommande europaparlamentsvalet kommer människor i Irland utan bostad att ges möjligheten.

Till grund för denna förändring ligger en reform från 2022 som gör att välgörenhetsorganisationer kan bistå hemlösa med en adress att rösta från.

Än finns det inga siffor på hur många som registrerat sig för denna möjlighet men förhoppningen från en organisation som Poltico talat med är att även en eventuellt liten väljarskara ska sätta tryck på makthavare att åstadkomma förändring.

Många, såväl hemlösa som icke hemlösa, säger till Politico att situationen kommer bli en het valfråga i irland. Bostadsfrågan i sig är redan högst upp på de irländska väljarnas prioritetslista. Den slår både migrationsfrågan och välfärdsfrågan enligt Ipsos mätning i landet.

Frågan har nått Bryssel på olika sätt. Bland annat har vänsterns spetskandidat Walter Baier påtalat att han vill se ett regelverk för att begränsa plattformar som Airbnb samt direktiv för att garantera rätten till överkomligt boende såväl som specifika hyrespristak för medlemsländerna.

Även frågan om att tillsätta en boendekommissionär har tagits upp inom unionen.  

Forrige artikel KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” Næste artikel Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.