Jämställdheten på bostadsmarknaden ska kartläggas

Som en del i att minska den ekonomiska ojämställdheten får nu Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att analysera kvinnor och mäns förutsättningar på bostadsmarknaden, både den ägda och den hyrda. 

I regleringsbrevet för 2024 ger regeringen Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att analysera jämställdheten på bostadsmarknaden. Uppdraget är en del i regeringens ambition att minska den ekonomiska ojämställdheten.

– Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv och en viktig förutsättning för detta är att öka den ekonomiska jämställdheten. Regeringen arbetar på bred front för att nå målet om ekonomisk jämställdhet, säger Paulina Brandberg, jämställdhetsminister, enligt ett pressmeddelande. 

Står stilla

I Lantmäteriets senaste rapport om ägande i Sverige som presenterades i mars förra året framkom att kvinnor äger 37 procent av Sveriges fastigheter medan män äger 47 procent, samt att andelen legat på ungefär samma nivå de senaste tio åren.

I uppdraget till Jämställdhetsmyndigheten ska särskilt fokus läggas på hur fördelningen ser ut mellan kvinnor och män när det kommer till just ägande och värdet på fastigheter. Här ska myndigheten också lämna förslag på olika informationsinsatser som kan minska den ekonomiska ojämställdheten. 

Fokus på unga

Men inom ramen för uppdraget ska myndigheten också titta på hur kvinnor och män påverkas av tillgången på hyresrätter. Särskilt fokus ska också läggas på hur möjligheterna för unga kvinnor och män ser ut när det kommer till att etablera sig på bostadsmarknaden.

En första redovisning av analysen ska göras i december i år. Men slutrapporteringen ska göras först i maj 2025. Myndigheten får en miljon kronor för uppdraget. 

{{toplink}}

Forrige artikel Här är det dyrast att bo i EU – och billigast Här är det dyrast att bo i EU – och billigast Næste artikel Riktat rådgivarstöd minskar – samtidigt breddas uppdraget Riktat rådgivarstöd minskar – samtidigt breddas uppdraget