Kommunpolitiker: Låt fritidshusägare betala full fastighetsavgift

Ta bort rabatten på fastighetsavgiften på nybyggda fritidshus. Det vill politikerna i Sotenäs kommun som uppvaktar riksdagens ledamöter för att få till mer rättvisa mellan permanentboende och fritidshusägare i turisttäta kommuner. 

2008 avskaffades fastighetsskatten på bostäder och istället infördes en fastighetsavgift som idag ligger på 0,375 procent av fastighetens taxeringsvärde.

Småhus som byggts 2012 och senare är däremot befriade från fastighetsavgift de första 15 åren. Avgiftsbefrielsen gäller alla typer av nybyggda småhus, permanentboende så väl som fritidshus.

Orimligt, menar kommunpolitikerna i turisttäta Sotenäs kommun som nu uppvaktar riksdagspolitikerna för att få till en ändring i regelverket.

Rättvisefråga

– I en kommun som Sotenäs, där ungefär hälften av husen är fritidshus och många av de nybyggen som sker idag är fritidshus, är det inte rimligt att de får 15 skattebefriade år, säger Lars-Erik Knutsson (S), ledamot i kommunfullmäktige i Sotenäs kommun. 

I ett medborgarförslag som ett enigt kommunfullmäktige nu skickat vidare till riksdagens ledamöter föreslår de att fritidshus inte ska omfattas av avgiftsbefrielsen.

Enligt Lars-Erik Knutsson (S) är det en fråga om rättvisa eftersom de fritidshusboende inte bidrar genom den kommunala skatten på annat sätt, trots att man drar nytta av det kommunen tillhandahåller. Han tror att förslaget skulle leda till mer jämlikhet mellan permanentboende och fritidshusägare, bland annat i Sotenäs kommun där de båda turistorterna Smögen och Hunnebostrand ligger, men också i flera andra turistkommuner. 

– I turisttäta kommuner är det alltid en aktuell fråga att skapa ett rättvist förhållande mellan fritidsboende och permanentboenden och vi tycker inte det är rättvist idag. Här är ett förslag som vi tror skulle kunna bidra till en större balans.

Men bidrar inte de fritidsboenden samtidigt till kommunen? 

– Det är tveeggat, för kommunen som sådan har inga stora intäkter från de fritidsboende. Men däremot skapar det ju jobb bland befolkningen, man äter, bor på hotell, handlar i affärerna och så vidare. Men den service som kommunen tillhandahåller där får vi inget täckning alls. Vi kan inte ta betalt för att någon badar på en badplats eller vilar på en parkbänk som kommunen har tagit ut, säger Lars-Erik Knutsson (S). 

Skulle en fastighetsavgift för fritidshus vara en märkbar intäkt för Sotenäs kommun?

– Jag kan inte säga exakt hur stor intäkten skulle bli, men ur kommunal synpunkt är det 15 förlorade år. Om man räknar på ett exempel med 6000 kronor per hus och år är det ganska mycket pengar på 15 år. 

Forrige artikel Göran Enander: Att inte utreda det här vore inte så klokt Göran Enander: Att inte utreda det här vore inte så klokt Næste artikel Renoveringsvåg  på g för energieffektivare byggnader Renoveringsvåg på g för energieffektivare byggnader
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.