Liberalerna vill se Tidöförhandlingar om fri hyressättning

Liberalerna vill att regeringspartierna så snart som möjligt inleder förhandlingar med Sverigedemokraterna om fri hyressättning i nyproduktion. Frågan är redan sedan tidigare uppe för diskussion inom Tidösamarbetet.

Centerpartiets utskottsinitiativ om att införa fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter har röstats ner i civilutskottet. De tre regeringspartierna, som alla är för ett införande, röstade ned förslaget.

Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, pekar på att det redan finns en motion med samma innehåll som utskottet kommer att behandla. 

– Alla sa tydligt nej till det och det handlar om att vi inte ska använda utskottsinitiativ på det sättet, säger han till Altinget.

Att utskottsinitiativet skulle vara ett sätt för att skynda på processen tror han inte. 

– Det kommer inte att snabba på det för vi arbetar redan i utskottets motionsberedning med det som förslaget lägger fram.

I stället vill Liberalerna nu att regeringspartierna inom en snar framtid tar frågan vidare med Sverigedemokraterna inom Tidösamarbetet.  

– Ja, jag hoppas verkligen att vi ska kunna sätta oss ner och förhandla om det här, säger Jakob Olofsgård.

{{toplink}}

Liberalerna och Jakob Olofsgård ser väldigt positivt på att Sverigedemokraterna är öppna för att diskutera frågan, vilket Altinget var först att rapportera om

– Vi var första parti att föreslå detta i nyproduktion. Så övriga partier som ansluter sig en efter en är ju vi väldigt välkomnande till, säger han och tillägger:

– Nu tog ju Moderaterna på sin partistämma väldigt tydligt detta beslut också. Så det blir väldigt tydligt nu att alla vi tre regeringspartier är tydliga i den här frågan.

Redan uppe för diskussion

David Josefsson, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, säger till Altinget att frågan redan sedan tidigare har varit uppe i samtalen mellan Tidöpartierna. 

– Vi tycker att det är jättepositivt. Det här är ju en fråga vi har pratat med Sverigedemokraterna om ganska länge på lite olika nivåer, säger han. 

Samtidigt konstaterar han att Sverigedemokraterna inte ändrat uppfattning i själva sakfrågan, något SD:s bostadspolitiska talesperson också varit tydlig med

– De vet vad vi tycker och vi vet vad de tycker. Men det är ju positivt att det inte finns låsningar och att vi har en konstruktiv diskussion, säger David Josefsson (M).

Prioriterad fråga

Moderaterna har sen tidigare varit för fri hyressättning i nyproduktion och på olika sätt förespråkat en sådan inriktning. Men det var först i oktober i år som man formellt klubbade att partiet nu ska driva frågan. David Josefsson är tydligt med att det är en viktig fråga för partiet.

– Det här skulle jag säga är en av de mer prioriterade frågorna för att få ordning på bostadsmarknaden. Det är denna fråga tillsammans med regelförenklingar för byggande och att få ner ledtider.

Han fortsätter: 

– Hyressättningsreglerna och framförallt hyror i nyproduktion tror jag är jätteviktigt om vi ska få i gång bostadsbyggandet när väl lågkonjunkturen vänder.

Josefsson vill dock inte gå närmare in på hur han anser att frågan ska tas vidare. 

– Det ska jag inte ta i media utan vi diskuterar en massa olika frågor inom Tidösamarbetet kring bostadspolitik och jag tycker att vi har ett konstruktiv samtalsklimat.

Liberalerna vill att ni regeringspartier sätter er ner tillsammans nu och börjar förhandla. Vad tänker du om det?

– Som sagt så är det här är frågor som vi diskuterar på lite olika nivåer, och så får vi se var den här frågan och andra frågor landar i.

 {{toplink}}

Forrige artikel Magdalena Andersson: Snabbutred skatt på bankernas övervinster Magdalena Andersson: Snabbutred skatt på bankernas övervinster Næste artikel SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap