Ny GD på Finansinspektionen – vill inte kommentera amorteringskrav

Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr byter myndighet och tar över Finansinspektionen. Synen på amorteringskrav vill han inte kommentera förrän han har tillträtt. ”Jag har insett att det där är en politiskt väldigt känslig fråga”, säger han till Altinget.

Finansinspektions förra generaldirektör Erik Thedéen har tagit över Riksbanken. Ny chef vid rodret blir i stället Daniel Barr som kommer från Pensionsmyndigheten.

– Först och främst är jag väldigt glad att Daniel Barr har tackat ja till det här jobbet. Det är ett väldigt viktigt jobb för alla som bor i Sverige. Han har en mycket bred och djup kunskap och erfarenhet kring finansiell stabilitet och också erfarenhet av att leda en stor myndighet. Det är klart att båda de sakerna talar för att Daniel Barr är ett bra val, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), till Altinget.

Få besked före mars

Barr tillträder först den 20 mars. Fram till dess vill han inte kommentera för mycket kring Finansinspektionens arbete,

Vilken blir Finansinspektions roll i att stabilisera ekonomin i det tuffa världsläge som är?

– Den höga inflationen, de ökade räntorna, de negativa avkastningarna på aktie- och obligationsmarknaderna tror jag sätter många företag inklusive finansiella företag under press. Där har vi nog inte sett allt utan det gäller att ha en hög beredskap att saker och ting kan hända där, säger han och fortsätter:

– Även det säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina sätter ju både myndigheter och företag under press. Cybersäkerhetsfrågorna är viktigare än någonsin både på den statliga och privata sidan. Där har också Finansinspektionen en roll att se till att det finns beredskap både på myndigheter och på de institut som man övervakar. Jag passar lite på inspektionens roll tills jag har tillträtt men det är viktiga frågor.

Kan du säga någonting om hur du ser på amorteringskrav?

– Nej höll jag på att säga. Jag har insett att det där är en politiskt väldigt känslig fråga. Niklas (Wykman reds.anm.) var ju ute med en debattartikel i helgen och de här amorteringskraven ska ju utredas framåt och jag ser fram emot att titta på de resultaten och prata med medarbetare på inspektionen om detta. Så jag har inget att säga om det i dag.

Ny GD-jakt

I och med utnämningen av Daniel Barr så behöver regeringen se sig om efter ytterligare en ny generaldirektör. Men när en efterträdare på Pensionsmyndigheten kan presenteras vill inte Niklas Wykman kommentera.

– Den frågan får man rikta till ministern som är ansvarig.

{{toplink}}

Forrige artikel Direktiv ”i rimlig närtid” till utredningen om amorteringskrav Direktiv ”i rimlig närtid” till utredningen om amorteringskrav Næste artikel Byggnads ställer sig bakom LO:s lönekrav Byggnads ställer sig bakom LO:s lönekrav
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.