Parlamentet klubbar strängare regler för Airbnb

EU-parlamentet går till omröstning om högre krav på korttidsuthyrningar av bostäder och på Airbnb. Bland annat vill man öka kontrollerna av vem som hyr ut och hur ofta. Samtidigt ska myndigheterna få tillgång till mer data och kunna stänga av uthyrare om man misstänker olagligheter. 

I dag, torsdag, väntas EU-parlamentet rösta igenom förslaget som ska skärpa kraven på korttidsuthyrningar inom EU.

Bland annat vill man göra det obligatoriskt för hyresvärdar att registrera sina uppgifter och för plattformar som Airbnb och Booking att genomföra kontroller av användarna, samt utforma sina plattformar på ett sätt så att värdar som inte registrerar sig, inte kan hyra ut. 

Enligt förslaget ska plattformarna även dela med sig av data till medlemsländernas myndigheter för att möjliggöra ökad kontroll. Det kan handla om uppgifter om den som hyr ut. Men också hur stor del av en fastighet som hyrs ut och hur ofta. Det ska göra det enklare för länderna att kontrollera att regler följs, men också att införa regler som bidrar till proportionerlig uthyrning. Myndigheterna ska också kunna stänga av uthyrare om det misstänks att det inte görs lagligt. 

{{toplink}}

Kraftig ökning av uthyrningar

EU-kommissionen lade fram sitt förslag på åtgärder i november 2022. Syftet från kommissionens sida är att stoppa olagliga uthyrningar och att hindra en osund marknad för både bostäder och turism. 

Bakgrunden är den kraftiga ökning av antalet korttidsuthyrningar inom unionen. Mellan 2019 till 2023 har antalet bokade nätter ökat från 96,9 miljoner i månaden till 124,7 miljoner, enligt statistik från EU-parlamentet. Flest uthyrningar sker i Paris, följt av Barcelona och Lissabon. Ökningen har enligt kommissionen och lokala myndigheter lett till negativa effekter i form av brist på bostäder och ökade hyreskostnader. 

Från svenskt håll har förslaget på strängare reglering välkomnats. 

– Förordningen gynnar alla som berörs av korttidsuthyrning av boende: uthyrarna får ett enkelt registreringsförfarande, plattformarna får enhetliga regler för vilken information de måste ge, och de som reser skyddas bättre mot bedrägerier, samtidigt som myndigheterna kan reglera verksamheten på grundval av exakta och tillförlitliga data, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar i samband med att ministerrådet enades om sin ståndpunkt. 

Rådet röstar i mars

Trots de ökade kraven har även Airbnb välkomnat de nya reglerna från EU-lagstiftarna. De menar att gemensamma och tydligare regler för alla medlemsländer kommer att gynna både dem och branschen. 

Förslaget som nu ligger på parlamentets bord är till stor del likt det förslag som kommissionen lagt fram. Ett slutgiltigt klubbad lag kommer dock först senare i vår då ministerrådet planerar att ta upp frågan för slutgiltigt omröstning först i mars. 

{{toplink}}

Forrige artikel Industriutsläppslag kan bli nästa offer när uppgörelser rivs upp Industriutsläppslag kan bli nästa offer när uppgörelser rivs upp Næste artikel Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.