Efter försvarets överklagan – regeringen avslår bygglov

Regeringen avslår en ansökan om bygglov av ett bostadshus i Norrtälje kommun efter att beslutet överklagats av Försvarsmakten. ”Det här lägger en våt filt över utvecklingen i området”, säger Ann Lewerentz (M), ordförande i miljö- och byggnämnden i Norrtälje kommun. 

Tomten där en fastighetsägare ansökt om att få bygga ett bostadshus ligger i anslutning till Väddö skjutfält och är en del av det Försvarsmakten klassar som riksintresse. Trots att ansökan gäller ersättning av ett hus som redan finns på fastigheten bedömer Försvaret att det inte är lämpligt på grund av risk för alltför höga bullernivåer från skjutfältet. 

”Detta riskerar att innebära sådan olägenhet för boende att det i förlängningen kommer att medföra påtagliga begränsningar för Försvarsmaktens möjlighet att nyttja Väddö skjutfält, något som skulle innebära en påtaglig skada på riksintresset", skriver Försvarsmakten i sin överklagan.

Ann Lewerentz (M) är ordförande miljö- och byggnämnden i Norrtälje kommun. Hon berättar att fallet inte är det första där kommunen försöker att få igenom bygglov i närheten av skjutfältet. De senaste åren har det funnits fyra till fem liknande fall, alla med samma utgång att – Försvarsmakten sagt nej.

– Jag tycker det är olyckligt att det ska behöva se ut på det här viset. Det lägger en våt filt över utvecklingen i hela detta området, säger Ann Lewerentz (M) till Altinget. 

Lewerentz menar att detta fall är särskilt anmärkningsvärt då det handlar om att byta ut en befintlig fastighet och inte att bygga något nytt.

– Man ska byta ut en fastighet som tål buller bättre, då är detta beslut absurt. Då säger man nej bara för att man kan, säger hon.  

Regeringen: Inte lämpligt

Regeringen, som nu fått fallet på sitt bord, ger Försvarsmakten rätt i sin begäran. De menar att det allmänna intresset väger tyngre än det enskilda.

”Regeringen delar länsstyrelsens bedömning att den aktuella åtgärden inte kan anses lämplig med hänsyn till de bullerstörningar som verksamheten vid Väddö skjutfält kan ge upphov till. Regeringen finner i likhet med länsstyrelsen att uppförandet av ett nytt bostadshus med den aktuella storleken skulle möjliggöra ett utökat boende på fastigheten, vilket skulle medföra krav på begränsningar av den militära verksamheten och på sikt påtagligt försvåra nyttjandet av skjutfältet”, skriver regeringen i sitt beslut. 

Ansvarig minister Andreas Carlson (KD) har tidigare sagt till Altinget att regeringen vill se över riksintressena för att underlätta för bostadsbyggande. Altinget har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) under en längre tid för att få mer svar på vad regeringen tänker sig angående en översyn och vad man vill prioritera. Carlson (KD) har dock inte återkommit. I en intervju med DN hänvisar ministern till den förstudien av riksintressen som nu pågår. 

– Jag ser fram mot resultatet för att kunna ta fram reformer som värderar bostadsbyggande som ett intresse som är högre värderat än vad det är i dag. Och att se över riksintressena som i flera fall riskerar att hämma bostadsbyggandet, säger han till DN

Inte heller Försvarsmakten vill kommentera det enskilda fallet i Norrtälje och svarar inte på hur de ser på regeringens planer att se över riksintressen och hur det kan påverka deras verksamhet.

Nytt fall på regeringens bord

Inom kort hamnar ett liknande fall att hamna på regeringens bord. Det gäller bygglov om ett bostadshus i Krokoms kommun där kommunen själv överklagat ärendet. Där har länsstyrelsen upphävt bygglovsbeslutet efter att Försvarsmakten överklagat, även i detta fall på grund av risk för buller.

Forrige artikel Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Næste artikel SCB skär ner – höstens väljarundersökning den sista SCB skär ner – höstens väljarundersökning den sista
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.