Regeringen har skrotat förslag om fri hyressättning

Inget tyder just nu på att regeringen vill ta strid mot Sverigedemokraterna i frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Förslaget från den tidigare utredningen, som fick regeringen Löfven att falla, har enligt uppgifter från Regeringskansliet lagts till handlingarna. 

Regeringen har lagt förslaget från Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion, som lades fram 2021, till handlingarna. Det framgår enligt uppgifter från Regeringskansliet till civilutskottet. Enligt uppgifterna är det endast delen om en framtida heltäckande hyresstatistik som fortfarande bereds på Finansdepartementet. 

Utredningen som föreslog en ny lag där hyreslägenheter producerade efter 1 juli 2022 inte ska omfattas av förhandlingsskyldighet lyfts återkommande av branschen som ett sätt att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden.

Effekter av dom

Kravet har bland annat aktualiserats till följd av domen i Svea Hovrätt från förra sommaren. Domen slår fast att en skälig höjning av hyran i nybyggda hyresrätter får vara högst hälften av den årliga procentuella höjningen på marknaden, vilket är lägre än de höjningar som tidigare gjorts. 

Hyresgästföreningen å sin sida är starkt kritisk till att luckra upp hyressättningen och ser inte det som en lösning för bostadsmarknaden. 

Regeringen har visserligen sagt att man tittar på vad som kan göras åt situationen som domen har lett till, men vilka åtgärder som kan vara aktuella har regeringen inte velat säga något om. Att döma av uppgifterna till civilutskottet är de tidigare utredningsförslagen inte aktuella just nu. 

{{toplink}}

Nej till ny motion

Samtidigt säger civilutskottet nej till Centerpartiets motion från i höstas där de på nytt föreslår fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. 

I motionen, som bland andra Alireza Akhondi (C), Martin Ådal (C) och Ulrika Heie (C) står bakom, skriver de att en ”reform för fri hyressättning i nyproduktion skulle kunna leda till att steg tas mot en bättre balans, där underskottet på tillgängliga bostäder minskar”.

Men även om regeringspartierna skulle kunna ställa sig bakom Centerpartiets förslag i sak finns ingen majoritet för förslaget då Sverigedemokraterna fortfarande är emot en friare hyressättning.

 

Debatt på torsdag 

I dag (13 april) ska förslaget att säga nej till Centerpartiets nya motion om att införa fri hyressättning för nya lägenheter debatteras i kammaren. Därefter väntas riksdagen klubba avslaget av C-motionen enligt utskottets förslag. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
4/6
2021
15/6
2021
28/3
2023
13/4
2023
26/10
2023
2/11
2023
8/12
2023
31/1
2024
27/2
2024
7/3
2024

Forrige artikel Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Næste artikel Bostadsministern kallas till utskottet efter mörka byggprognosen Bostadsministern kallas till utskottet efter mörka byggprognosen
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.