Regeringen tvekar om slopat amorteringskrav – men även oppositionen

Regeringen får skarp kritik för att ännu inte levt upp till vallöftet om slopade amorteringskrav. Men inte heller oppositionen tycker att det är rätt väg att gå. ”Nu verkar det som att regeringen är på total reträtt och jag kan förstå det”, säger Mikael Damberg (S). 

Regeringen har fått skarp kritik för att man inte tar bort det utökade amorteringskravet, som man lovat inför valet. 

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har visserligen sagt att han haft ett första möte med Finansinspektionen. Men signalerna om att regeringen kommer slopa kravet har blivit allt svagare sedan valet. 

Oppositionen är skarpt kritisk till att regeringen lovat något under valrörelsen som man ännu inte levererat på är flera oppositionspartier alltmer tveksamma till att slopa kravet i det ekonomiska läget som råder. 

– Nu verkar det som att regeringen är på total reträtt och jag kan förstå det. Skulle man i det här läget avskaffa amorteringskravet, och riksbanken med det höjer räntorna ännu mer, då får ju hela svenska folket betala högre räntor, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson, till Altinget. 

Högt politiskt pris

Damberg tycker att det är rimligt att bankerna i detta läge använder sig av möjligheten att låta enskilda kunder som har svårt att betala slippa amortering. 

– Men jag tycker inte att det är rimligt att med politiska beslut nu driva upp räntorna för de hushåll som i dag plågas av inflation och väldigt höga räntekostnader. Priset politiskt om en regering eller partier skulle driva upp räntorna är väldigt högt, säger Damberg. 

Bolund: Nej

Miljöpartiet, som strax innan valet sa sig vare beredda att slopa amorteringskravet, ändrade sin inställning redan under hösten och tycker inte längre att det ska slopas. 

– Nej, inte när vi har tydliga riktlinjer från våra expertmyndigheter att det är fel väg att ta, sa Miljöpartiets språkör Per Bolund (MP) till Altinget i oktober. 

Även Vänsterpartiet var tidigare positiva till att tillfälligt ta bort kravet som en lättnad för hushållen. Men nu är partiet mer tveksamma.

 

– Man måste förhålla sig till läget och fundera noga över effekterna. Men det kan man säga ja, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati (V) till Altinget. 

Mer måste göras

Samtidigt poängterar Esbati (V) att den höga belåningsgraden är problematisk och att amorteringskravet är bra ur det perspektivet, men att man inte enbart kan lösas problemet med hushållens höga belåning genom kreditrestriktioner.

– Om man inte genomför ett avskaffat amorteringskrav är det ännu viktigare att man ser till andra åtgärder som kan hjälpa hushåll med små marginaler. Men vi kan inte se så mycket av det i budgeten, säger han.

Forrige artikel Färre utsatta områden i Danmark – ghettolagens bidrag omdebatterat Färre utsatta områden i Danmark – ghettolagens bidrag omdebatterat Næste artikel Klarar Sverige av att behålla mäklarrollen? Klarar Sverige av att behålla mäklarrollen?
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.