Regeringen vill ge polisen tillgång till lägenhetsregister

Regeringen vill att registret över lägenheter som i dag används för statistik och bostadsplanering även ska kunna användas för fler ändamål och av fler myndigheter. Bland annat pekas kommunal räddningstjänst och polisen ut som aktörer som ska få tillgång.  

Utredningen som ska skapa ordning och reda på hyresbostadsmarknaden får ytterligare direktiv av regeringen. 

Utredningen tillsattes av den tidigare regeringen i juli förra året och skulle ursprungligen se över hur vanligt det är att hyresvärdar inte sköter sig och beter sig på ett sätt som är dåligt för hyresgäster, närområden eller hyresbostadsmarknaden. 

Utredningen skulle också se över möjligheten att samla in information om hyresbostäder, vilka som äger dem och hur bostäderna används, med syftet att hindra att bostäderna används för brottslig verksamhet. 

Fler ska få tillgång

De tidigare direktiven kvarstår. Men utredningen ska nu också titta på om det befintliga lägenhetsregistret, som Lantmäteriet ansvarar för och där alla typer av bostadslägenheter ingår, kan användas för fler ändamål än i dag. 

I dag får uppgifterna ur lägenhetsregistret bara användas för bland annat folkbokföring, statistik, planering och utvärdering av bostadsbestånd och av vissa myndigheter som SCB och Skatteverket. 

Nu vill regeringen att den data som finns i registret ska kunna användas för ytterligare ändamål och av fler myndigheter. I direktivet lyfter man bland annat fram att räddningstjänst och polisen är några av de som borde få tillgång till registret. 

”Efter att registret kom på plats har det framkommit att lägenhetsregistrets ändamålsbestämmelser behöver ses över i syfte att möjliggöra en större samhällsnytta för fler aktörer”, skriver regeringen i sitt direktiv. 

Utredningstiden ligger kvar. Utredningen ska fortfarande redovisa sina slutsatser för regeringen senast den 27 oktober i år.  

Altinget har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) som inte återkommit.

Beslutskedja: Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden

14/7
2022
20/7
2022
8/8
2022
10/10
2022
25/1
2023
16/6
2023
22/6
2023
27/10
2023
27/10
2023
27/10
2023
31/10
2023
6/12
2023
22/3
2024
12/9
2024

Forrige artikel Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad –  ”Bankerna ska göra det de är bra på” Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad – ”Bankerna ska göra det de är bra på” Næste artikel Det är MP-ledamöternas stora prioritet det sista året Det är MP-ledamöternas stora prioritet det sista året
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.