Region stoppar sjukhusbygge

Region Kronoberg slopar planerna på att bygga nytt sjukhus i Växjö. Kostnaderna har ökat för mycket.

För drygt ett år sedan beslutade Region Kronoberg att bygga ett nytt sjukhus för cirka nio miljarder kronor istället för att renovera centrallasarettet i Växjö för ungefär samma summa. Att bygga nytt skulle gå betydligt fortare och inte påverka verksamheten vid sjukhuset under tiden.

Men nu drar regionen i handbromsen. 

– Vi har inte längre de förutsättningar som krävs för att klara av det ekonomiskt, säger regionstyrelsen ordförande Mikael Johansson till SVT

Beslutet att avbryta byggplanerna togs vid ett extrainsatt regionstyrelsemöte. Inflationen har ökat investeringskostnaderna till 10,3 miljarder enligt den översyn som regiondirektör Martin Myrskog har gjort. Dessutom har kostnader för drift och verksamhet ökat kraftigt.

Hittills har byggprojektet i Räppe kostat regionen en kvarts miljard kronor.

Nu ska det ratade förslaget om att renovera Centrallasarettet tas upp igen och vidareutvecklas.

Forrige artikel OECD ser med oro på svensk hyresmarknad – ”väldigt allvarlig situation” OECD ser med oro på svensk hyresmarknad – ”väldigt allvarlig situation” Næste artikel Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad –  ”Bankerna ska göra det de är bra på” Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad – ”Bankerna ska göra det de är bra på”
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.