SCB utreder databas för landets hyror

Regeringen har gett SCB i uppdrag att utreda en databas för hyror. ”Finns ett behov av tydligare transparens på hyresmarknaden”, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Statistiska centralbyrån, SCB, får i uppdrag att utreda förutsättningarna för en så kallad hyresdatabas.

”Det finns i dag ingen heltäckande offentlig hyresstatistik för hyresbostäder. Den statistik som finns över det befintliga beståndet är övergripande och det går till exempel inte att se hyresnivåer för olika stadsdelar i storstadsområden”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I databasen vill regeringen att uppgifter om landets hyror från Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta samlas. Men om det inte är möjligt att få in statistiken från parterna ska SCB undersöka andra sätt som man kan få in uppgifterna. 

– Regeringen bedömer att det finns ett behov av tydligare transparens på hyresmarknaden. Statistik över bostadshyror kan skapa bättre möjligheter att analysera bostadsmarknadens funktionssätt, utvärdera politiska reformer och ge bättre information till konsumenter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i pressmeddelandet.

SCB ska redovisa uppdraget senast den 30 december 2025.

Forrige artikel Lagrådet avfärdar snabbspår för vräkningslag – ”Ologiskt och omotiverat” Lagrådet avfärdar snabbspår för vräkningslag – ”Ologiskt och omotiverat” Næste artikel Tillfälligt bostadsbidrag förlängs i vårändringsbudgeten Tillfälligt bostadsbidrag förlängs i vårändringsbudgeten
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.