Slutreplik: Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta har fel i sak

Att rapporten om sänkt moms på hyra är kortfattad betyder inte att arbetet skett slentrianmässigt eller hafsigt, RUT arbetade i över en månad med framtagandet för att bland annat verifiera bakomliggande fakta, skriver David Josefsson (M) i en slutreplik.

När Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta replikerar till min debattartikel om kostnaden för låg moms på bostadshyra tar man tyvärr inte tillfället i akt att resonera kring hur mycket reformen faktiskt kostar. I stället väljer man att skjuta budbäraren – Riksdagens Utredningstjänst (RUT) – och dömer ut rapporten som ”en snabbutredning på tre sidor” med ”flera stora brister”.

 {{toplink}}

För att börja med det självklara: RUT en välrenommerad verksamhet som levererar faktaunderlag till samtliga partier och som opartiskt och sakligt svarar på de frågor vi riksdagsledamöter ställer. I det här fallet var frågan: ”Vad blir de ekonomiska konsekvenserna för företag och staten av att införa moms på bostadshyror utifrån en momssats på 6 %?”

Att rapporten är kortfattad betyder inte att arbetet skett slentrianmässigt eller hafsigt, RUT arbetade i över en månad med framtagandet för att bland annat verifiera bakomliggande fakta.

En fingervisning

Som RUT konstaterar har varken Skatteverket eller Regeringskansliet tidigare gjort sådana här beräkningar. Man konstaterar också, vilket jag även påpekade i min artikel, att underlaget bygger på antaganden och därmed inte är exakt.

Men rapporten ger en fingervisning av kostnaden. RUT:s arbete är också första gången någon utanför det tre lobbyorganisationerna som själva driver frågan sakligt har tittat på de statsfinansiella konsekvenserna av förslaget.

Kritiken felaktig i sak

Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttas kritik är också i sak felaktig. Organisationerna menar att RUT inkluderat alla bruttoinvesteringar i permanentbostäder och att siffran därför blir fel. RUT har dock av sagda anledning korrigerat siffran med en andel om 65 %.

Man påstår vidare att RUT använt en felaktig siffra för medelstorleken på en lägenhet. Den siffra RUT använt är medelstorleken för tre-rumslägenheter i storstäders ytterområden. Siffran valdes för att en stor andel av hyresrätterna finns i dessa områden och därmed kan antas vara mer korrekt än den generella storleken på alla lägenheter.

RUT har utgått från Allmännyttans siffror

Avslutningsvis menar man att kvadratmeterkostnaden är överdriven och skriver att siffrorna Sveriges Allmännytta tagit fram är betydligt lägre. RUT har dock utgått från just de siffror Sveriges Allmännytta tagit fram, men korrigerat för inflation genom SCBs fastighetsförvaltningsindex.

Forrige artikel Underskatta aldrig en bra kris Underskatta aldrig en bra kris Næste artikel HD-domen om blockuthyrning skapar ett samhällsproblem HD-domen om blockuthyrning skapar ett samhällsproblem