Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar”

Det statliga bolaget Samhall AB befinner sig i en opinionsmässig korseld efter den senaste tidens omfattande kritik från Riksrevisionen, Konkurrensverket, Almega och Skoopi. ”Det kommer att bli förändringar men det är för tidigt att säga vilka och i vilken omfattning”, säger statssekreterare Lars Hjälmered (M).

Enligt facktidningen Fastighetsfolket öppnar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson för att vinstkravet på Samhall ses över. Altinget ställde samma fråga till honom.

– Det här är ingen verksamhet som på marknadsmässiga grunder någonsin kommer att kunna generera en vinst. Det här är en social verksamhet som visar på vikten av att man bryr sig om människor som är utsatta, säger Johan Pehrson till Altinget.

Så svaret är ja?

– Jag vill att verksamheten består, men inte på något sätt stör näringslivet i övrigt, alltså de företag som jobbar på marknadens villkor.

Bakgrunden är den senaste tidens kritik. Riksrevisionen släppte den 29 juni rapporten ”Samhall fyller inte hela sitt samhällsuppdrag”. Riksrevisionens kritik är riktad mot såväl regering som mot Samhall, att man både borde överväga bolagsformen och hur bolaget styrs.

Lägger underbud

Samtidigt presenterade Konkurrensverket en utredning av hur Samhall sköter upphandlingen av städtjänster. De kom fram till att bolaget lägger underbud.

Lars Hjälmered är statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson, som har de statliga bolagen i sin ministerportfölj. Han påpekar att regeringen inom fyra månader efter att Riksrevisionen har släppt sin rapport, ska lämna en skrivelse till riksdagen om hur regeringen hanterar frågan. Riksdagen ska därefter behandla ärendet.

– Frågan är under beredning, både på finans- och på arbetsmarknadsdepartementet. Jag tror definitivt att det kommer att leda till förändringar. Jag tycker att Samhall själva måste dra lärdomar, men också vi. Målgruppen måste få meningsfulla arbeten, säger han till Altinget.

Konkurrensverket beslutade att inte ingripa efter sin utredning. Men det var av formella skäl. När de tittade på Samhalls ramavtal för städning hos tre rikstäckande livsmedelkedjor, så var myndighetens slutsats att Samhalls prissättning ”tydligt understiger marknadspris”.

– Vi har varit tydliga med att så får det inte gå till, säger Lars Hjälmered om Konkurrensverkets kritik.

Intern och extern granskning

Samhall tog allvarligt på kritiken och ska tillsätta en extern granskare. Det är ännu inte klart vem det blir, enligt uppgift till Altinget från presstjänsten.

I vintras tillsatte de också en intern arbetsgrupp som skulle gå igenom samtliga avtal, drygt 6 000, och underavtal. Eftersom den ganska snart gav upphov till ”frågetecken”, och detta bidrog också till beslutet att tillsätta en extern granskare.

– Jag ser att vi har ett arbete att göra som går i samma riktning som Riksrevisionen pekar på. Och samtidigt finns det förutsättningar runt bolaget som behöver ses över, det är också sådant som vi har lyft med ägaren, staten, sade Samhalls vd Sara Revell Ford till GP i början av sommaren.

Men kritiken är inte ny. Den kom inte minst när den nuvarande regeringen satt i opposition. Tillbaka till Lars Hjälmered.

Både 2019 och 2021 riktade riksdagen tillkännagivande om att regeringen borde göra en översyn av Samhalls uppdrag så att de återgår till sitt kärnuppdrag – att skapa arbete åt personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Varför har inte det gjorts hittills?

– Vi har varit några månader på jobbet, fokus har legat på en del av den kritik som funnits nu. Men huvudsyftet kvarstår: Ge meningsfulla och bra jobb till människor som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Regeringen vill ha en inkluderande arbetsmarknad. Då behöver vi både lönebidrag och vi behöver Samhall. Omfattning och inriktning måste vi diskutera, men alla ska ha en plats. Ifrågasätter man det, så skulle många exkluderas. Det vill inte vi, säger Lars Hjälmered.

Ska följa upp i riksdagen

Socialdemokraternas presstjänst ger i nuläget bara en skriftlig kommentar: ”Samhall måste hitta en bättre balans där det mänskliga perspektivet tillåts väga tyngre. Att komma till rätta med detta är förstås ytterst en styrningsfråga. Vi socialdemokrater kommer att följa upp frågan i riksdagen för att säkerställa att regeringen tar den på allvar.”

Även Almega serviceföretagen och Skoopi – intresseorganisationen för arbetsintegrerande företag (ASF), har tidigare i år riktat hård kritik mot vad de kallar ”Samhalls prispress”.

Forrige artikel ”Planer i sig gör ju inte att det inte svämmar över nästa år” ”Planer i sig gör ju inte att det inte svämmar över nästa år” Næste artikel Trots kritiken – regeringen förlänger extra bostadsbidrag Trots kritiken – regeringen förlänger extra bostadsbidrag
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.