Stor majoritet röstade ja till ny Airbnb-reglering

Med 493 röster för och 1 emot godkände EU-parlamentet under torsdagen förslaget om att skärpa reglerna för korttidsuthyrningar inom unionen. 

EU-parlamentet röstade under gårdagen igenom förslaget som innebär skärpta kontroller för korttidsuthyrning och för bolag som Airbnb och Booking. 

Röstfördeleningen landade på 493 röster för förslaget, 14 emot och 33 som avstod. 

– Städer upplever en ökning av illegala korttidsuthyrningar av semesterbostäder. Detta gör städer över hela Europa svårare att bo i och bostäder mindre överkomliga. Den här lagen kräver att plattformar delar sina data med lokala myndigheter, vilket gör att de bättre kan tillämpa regler för semesteruthyrning så bostäder förblir tillgängliga för boende, säger parlamentets huvudrapportör, Kim Van Sparrentak, enligt ett pressmeddelande. 

Förslaget innebär bland annat att hyresvärdar måste registrera sina uppgifter och att plattformar som Airbnb och Booking ska genomföra kontroller av användarna.

Enligt förslaget ska plattformarna även dela med sig av data till medlemsländernas myndigheter för att möjliggöra ökad kontroll.

I mars ska även ministerrådet klubba förslaget. Den nya regleringen väntas träda i kraft om ungefär två år. 

{{toplink}}

Forrige artikel Mäklares avgifter för registrering ska ses över Mäklares avgifter för registrering ska ses över Næste artikel Datumen att ha koll på under EU-valåret Datumen att ha koll på under EU-valåret
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.