V vill lägga ned Finanspolitiska rådet

Partiernas syn på Finanspolitiska rådet skiftar. Centern vill ge myndigheten mer makt. Medan regeringen vill behålla nuvarande ordning. ”Jag tycker att det är bra att Finanspolitiska rådet, oavsett regering, synar finanspolitiken”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

När oppositionen presenterade sina skuggbudgetar blev det tydligt att synen på den ekonomiska politiken skiljer sig kraftigt åt i riksdagen. Det gör även synen på Finanspolitiska rådet, myndigheten som ska granska finanspolitiken. Vänsterpartiet skriver i sin budgetmotion att de vill avveckla myndigheten.

– Vi tycker inte att de har en positiv funktion i den ekonomisk-politiska processen. Vi ser att det finns en väldig snävhet i hur de resonerar kring viktiga ekonomisk-politiska frågor, säger Ali Esbati (V) till Altinget.

Rådets försvarare

Men det är en idé som inte delas av den övriga oppositionen. Centerpartiet vill tvärt om stärka Finanspolitiska rådets roll.

– Nu mer än någonsin behövs det en oberoende vakthund som värnar alla medborgares intresse av stabila statsfinanser och ger experthjälp, säger Martin Ådahl till Altinget.

Miljöpartiet förespråkar inte heller en avveckling. Men lyfter vikten av en annan myndighet.

– Vi har inget förslag att avskaffa Finanspolitiska rådet. Däremot var det väldigt viktigt för oss att inrätta det klimatpolitiska rådet för att få en annan dynamik i de här frågorna. Den ekologiska och sociala hållbarheten måste var överordnad. Ekonomin är ju verktyget för att göra det, säger Janine Alm Ericson (MP) till Altinget.

Vänsterpartiet tycks alltså inte få något stöd för sin linje från oppositionskamraterna och inte heller från regeringen.

– Jag tycker att det i grund och botten är bra att Finanspolitiska rådet, oavsett regering, synar finanspolitiken. Det bidrar också till en diskussion och debatt om offentliga finanser och om ramverket, säger finansminister Elisbabeth Svantesson (M) till Altinget.

Nytt institut

Det Vänsterpartiet vill se i stället är en ny myndighet, Stockholmsinstitutet. I motionen står det att ”denna myndighet bör få i uppdrag att bidra till diskussionen om finanspolitiken utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv”.

– Vi föreslår att man skulle kunna ha ett institut med ett bredare uppdrag som är mer öppet för olika synpunkter och mer med ögat mot forskning och erfarenhet från verkligheten, säger Ali Esbati.

Stärka rådet

Men Centern vill som sagt gå i motsatt riktning. I dag granskar rådet finanspolitiken i efterhand. Men C vill att regering och riksdag ska kunna höra rådet under processen på ett annat sätt än i dag.

– Och att regeringen ska svara på Finanspolitiska rådets synpunkter. Det har man varit väldigt dålig på att göra. Inte bara för att man känner, av någon slags moraliska skäl att man måste, utan även att det finns ett krav att regeringen svarar upp mot Finanspolitiska rådet. Så ser det ut i många andra länder, säger Ådahl.

Men inte heller den idén ger finansministern mycket för.

– Vi har en budgetlag och ett ramverk som vi har att förhålla oss till och vi gör ju det. Det är såklart att skulle Vänsterpartiet och Miljöpartiet ha egen majoritet och bedriva politik då kan jag förstå hans (Ådahls reds.anm.) invändning. Men när vi nu har lagt en budget som är så ansvarstagande och når överskottsmålet har jag lite svårt att förstå argumenten, säger Svantesson.

{{toplink}}

Forrige artikel Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande” Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande” Næste artikel Efter tolv år –  Centerpartiets partisekreterare kliver av Efter tolv år – Centerpartiets partisekreterare kliver av
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.