Grekland – 300 miljarder kronor senare

KORTNYTT. Efter flera år av nödlån kan Grekland avsluta stödprogrammet via stabilitetsfonden ESM (European Stability Mechanism). 

EU-kommissionen välkomnar att Grekland framgångsrikt genomfört det ekonomiska stödprogrammet och därmed kan säkra sin roll i hjärtat av EU och eurosamarbetet. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande.

"Att programmet för stabilitetsstöd avslutas är en viktig händelse för Grekland och EU. Medan de europeiska partnerna har visat solidaritet, har det grekiska folket mött varje utmaning med sitt karakteristiska mod och sin beslutsamhet. Jag har alltid kämpat för att Grekland ska vara kvar i hjärtat av Europa", säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande. 

Grekland har med start 2010 fått ekonomiskt bistånd från sina EU-partners. 2015 undertecknades ett vidare stabilitetsstödprogram från ESM som skulle löpa tre år framåt. 

Sammanlagt har Grekland fått 288,7 miljarder euro i lån sedan 2010 (cirka 300 miljarder kronor). Under stabilitetsstödsprogrammet har landet fått lån på rekordhöga 61,9 miljarder euro.

Forrige artikel Bucht: Inte aktuellt att utöka EU-förskott Næste artikel Rapport: Politiker brister i att informera om EU-politik
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.