Allianskollegorna återförenas för nya public service-villkor

Göran Hägglund leder den parlamentariska utredning som ska föreslå villkoren för public service 2026–2033. Med sig i arbetet får han sju riksdagsledamöter – och Lars Leijonborg.

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över public service-uppdraget och villkoren för nästa tillståndsperiod.

{{toplink}}

Det står tidigare klart att den tidigare kristdemokratiska partiledaren, numera styrelseproffset, Göran Hägglund ska leda arbetet. Men redan innan kommittén mötts första gången har det uppstått gnissel, vilket Altinget tidigare rapporterat om

– Om det är mot ett smalnande av public service-uppdraget vi går så kommer vi sätta oss på tvären. Det finns inte en chans att vi går med på det, sade Lawen Redar (S) som kritiserar regeringen för att oppositionen inte fått tycka till om direktiven.

Nu står det klart att hon utsetts till Socialdemokraternas ledamot i kommittén. Redar får sällskap av ytterligare sex riksdagspolitiker – och en tidigare partiledare.

Ledamöter i kommittén

  • Kristina Axén Olin (M), riksdagsledamot
  • Alexander Christiansson (SD), riksdagsledamot               
  • Catarina Deremar (C), riksdagsledamot             
  • Hans Eklind (KD), riksdagsledamot
  • Lars Leijonborg, tidigare partiledare Folkpartiet 1997–2007
  • Amanda Lind (MP), riksdagsledamot, tidigare kulturminister         
  • Lawen Redar (S), riksdagsledamot
  • Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot

Beslutskedja: Långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service

23/2
2023
24/2
2023
10/3
2023
23/3
2023
3/4
2024
13/5
2024
13/5
2024
13/9
2024
Forrige artikel Hon blir Sveriges ambassadör i Tyskland Næste artikel Toppdiplomater ska förbereda danskt EU-ordförandeskap 2025
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.