Efter Gotlandslinsen – helmuskelskinkan från Degerfors får EU-skydd

Sedan 1917 har man rökt helmuskelskinka i Degerfors socken i Västerbottens län. Och om det ska få kallas ”Vindelnrökt skinka” måste den ha rökts just där, detta efter beslut i EU-kommissionen.

Antalet skyddade svenska livsmedel har nästan fördubblats det senaste året och i dag är det 23 olika produkter som har någon av skyddsmärkningarna. Senast var det Gotlandslins som förärades.

{{toplink}}

Det finns flera typer av urspungsskydd och Vindelnrökt skinka har nu fått märkningen Skyddad ursprungsbeteckning, det uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande under torsdagen. Det innebär att produkten och dess råvaror måste produceras inom ett avgränsat geografiskt område.

Vindelnrökt skinka måste tillverkas av griskött från djur som är uppfödda i Sverige. Grisarnas foder ska bestå av 30 procent korn, 55 procent vete, 15 procent protein, främst baljväxter. Köttet ska sedan rökas i ungar som eldas med ved från al. Hela processen måste äga rum i Degerfors socken.

– Att Vindelnrökt skinka har fått en skyddad geografisk beteckning är positiva nyheter för producenten. Den skyddade beteckningen kan också ha betydelse lokalt och regionalt där Vindelnrökt skinka kan vara en dragare för att bygga stolthet och utveckla måltidsturismen i Västerbotten, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I sin ansökan beskriver rökeriet i Vindeln att skinkan har en ”fyllig smak med tydlig och balanserad sälta, markant något syrlig röksmak med toner från lövträd, en mild beska och en subtil, från fläskkött, kvarvarande grundsötma som bärs upp av umami”. Färgen är brun och ”varierande mellan hasselnötsskal och rostad kaffeböna”. Fetthalten är mellan 3 och 4,5 procent. 2018 fick den Vindelnrökta skinkan silver i Chark-SM.

Just nu finns flera ansökningar hos Livsmedelsverket, som hanterar ansökningarna som senare skickas till EU-kommissionen. Bland annat väntar Hjälmargös, norrländsk kaffeost, Ostkustströmming och Åkeröäpplen från Sörmland på besked. Vilken det blir som får kommissionens skyddande märke, det återstår att se.

Forrige artikel Jan Emanuel lägger ner Folklistan: ”Går åt pipan ibland” Jan Emanuel lägger ner Folklistan: ”Går åt pipan ibland” Næste artikel Le Pens parti störst: ”Behöver absolut majoritet” Le Pens parti störst: ”Behöver absolut majoritet”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.