Din hjälp att välja en politiker

EU-VAL. I veckan har SVT lanserat sin stora valkompass, där Altinget har bidragit i arbetet. Valkompassen ger utmärkt vägledning även om en valkompass aldrig kan bli ett facit för hur man ska rösta.

SVT har anlitat Altinget för att hjälpa till med att ta fram och testa påståenden som används i valkompassen. Altinget har också samlat in data från partier och kandidater till valkompassen

SVT:s valkompass består av drygt 30 påståenden där du får ta ställning till om du tycker att det är bra eller dåligt. Efter att du svarat får du dels reda på vilket parti du står närmast, dels vilka kandidater som du mest och minst matchar med.

Vad ska du då med en valkompass till?

Valkompassen ger på ett väldigt pedagogiskt sätt information om hur kandidaterna ställer sig i de stora politiska frågorna. Valkompassen ger därför utmärkt vägledning, men det är inget facit. Men kompassen är bara en del av den information som du som väljare bör inhämta.

Inte hela sanningen

En valkompass fångar till exempel inte in den allmänna duglighet och förtroende som du som väljare förknippar med en viss kandidat eller ett visst parti. Det handlar inte bara om att rösta på en kandidat som tycker som du. Du ska ju också ha förtroende att kandidaten har kompetens och ork att genomföra politiken.

Det är också fråga om urval. I detta fall är det är ett trettiotal påståenden. Även om vi fångat det som partierna anger som sina viktigaste frågor kanske vi inte har fångat just din viktigaste fråga.

Högsta ambition

Jämfört med andra valkompasser vågar jag påstå att den som SVT nu lanserar har den högsta ambitionsnivån. SVT och Altinget har haft ett stort team som stött och blött påståenden igen och igen och igen. Vi har strävat efter att:

* Sprida påståenden rättvist mellan partierna så att alla partier som i dag sitter i parlamentet har med sina hjärtefrågor.

* Så långt det är möjligt undvika värdeladdade ord i påståenden.

* Undvika tvetydiga eller ledande påståenden.

* Ha frågor som är aktuella och relevanta för väljarna

Hur väl vi har lyckats med detta får du som användare avgöra.

Skit in, skit ut

Att påståenden är av hög kvalitet är ett nödvändigt villkor. Det går inte att rädda en valkompass med dåliga påståenden genom avancerade logaritmer eller hajpad grafik i presentationen. Skit in – skit ut, som statistiker säger om undersökningsmetodik.

Det som är speciellt med EU-valet är att de flesta valfrågor handlar om det är EU som ska göra något. En fråga om ifall EU ska införa en skatt på flygresor handlar dels om sakfrågan, dels om det är EU eller någon annan som ska ha makten att införa skatten. Du kan vara för skatt på flygresor men emot att skatten ska administreras av EU.

Erfarna valkompasskonstruktörer

Altinget har under lång tid gjort valkompasser i Danmark. Vi har en gedigen erfarenhet i datainsamling och bearbetning av data.

Altinget i Sverige har funnits i drygt fyra år men vi har redan gjort två valkompasser. Förutom den med SVT hade vi en valkompass till riksdagsvalet förra året. Då ville vi komplettera alla valkompasser som vi visste skulle finnas i samband med valet med något unikt för Altinget och skapade en valkompass utifrån statsbudgetens utgifter, alltså hur politikerna vill prioritera mellan olika politikområden. Inom kort kommer också Altinget att lansera en egen valkompass om EU-valet.

Forrige artikel Björk: Vi driver in feministiska kilar i alla områden Björk: Vi driver in feministiska kilar i alla områden Næste artikel Petad EU-parlamentariker blir MSC-chef Petad EU-parlamentariker blir MSC-chef
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.