Efter knäckebrödet – nu EU-skyddas Östgötagurkan

Knäckebrödet från Skedvi i Dalarna fick nyligen skyddet. Nu fortsätter EU-kommissionen arbetet och ger östgötagurkan en skyddad geografisk EU-beteckning.

Skedvi bröds klassiska knäckebröd fick en skyddad geografisk EU-beteckning så sent som i november, vilket Altinget har rapporterat om tidigare.

Näst på tur är den vita färsksaltade Östgötagurkan. I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att gurkans inläggning måste vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den, och att den alltid måste innehålla dill.

”Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som har gått i arv från generation till generation”, står det i pressmeddelandet.

EU-kommissionen lyfter också att inläggningen varken innehåller socker eller vinäger, till skillnad från andra saltgurkor som går att köpa.

Forrige artikel Linköping är Europas mest lovande innovationsstad Linköping är Europas mest lovande innovationsstad Næste artikel Radiochefen får topproll i europeisk organisation Radiochefen får topproll i europeisk organisation
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.