EU-ambassadör Lars Danielsson avslutar karriären: ”Betytt mycket för Sverige i EU”

Efter drygt 40 år i statens tjänst går diplomaten, EU-ambassadören och tidigare statssekreteraren Lars Danielsson nu i pension. En karriär det tidvis stormat kring – men som krönts av en hyllad insats under det svenska EU-ordförandeskapet.

Den 15 augusti går Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson i pension, efter ett 47 år långt yrkesliv. Det är en karriär som tagit Halmstadsonen till bland annat Peking, New York och Seoul – via en stormig period som statssekreterare efter tsunamikatastrofen – och som avslutats med nästan sju år i EU-politikens hjärta i Bryssel.

Lars Danielsson gör sorti som en nyckelperson i att ro det svenska EU-ordförandeskapet i hamn med väl godkänt i betyg. Personer med insyn i systemet ger honom en stor del av äran för att Sverige lyckades driva igenom flera viktiga uppgörelser under våren.

– Han har en enorm erfarenhet från politiken och från EU-arbetet. Men det räcker inte för att ett ordförandeskap ska bli framgångsrikt – att det blev just det beror ju delvis på att han, med sin erfarenhet och kompetens, är så skicklig i hantverket, i att förhandla. För det handlar till stor del om det, säger EU-minister Jessika Roswall (M) till Altinget.

Som EU-ambassadör – eller ”Sveriges ständige representant vid den Europeiska Unionen”, som rollen officiellt heter – har Lars Danielsson sedan 2016 varit chef för Sveriges EU-representation i Bryssel. Tjänsten beskrivs ofta som en av de mäktigaste inom utrikesdepartementet, med ansvar för Sveriges största utlandsmyndighet.

EU-ambassadören representerar Sverige i den arbetsgrupp av ambassadörer från unionens 27 medlemsländer som, med hjälp av sina team av tjänstemän, förbereder ärenden och banar väg för överenskommelser innan de tas upp och klubbas på ministernivå.

Under det svenska ordförandeskapet var det Lars Danielsson som ledde arbetet i gruppen som ytterst varit ansvarig för medlemsländernas förhandlingar.{{toplink}}

”Oerhört kompetent”

Jessika Roswall är den minister som kanske jobbat närmast Lars Danielsson under det kritiska ordförandehalvåret. De två har enligt ministern haft ”extremt mycket kontakt – i princip varje dag, utom lördagar”. Utöver alla ordinarie möten har EU-ministern även vänt sig till Lars Danielsson för råd när vägen bitvis varit skakig.

– Jag har uppskattat att han har ställt upp för mig, svarat på mina frågor, gett kloka råd och alltid varit tillgänglig. Där har jag haft stor nytta av honom. Han har alltid med sitt lugn också givit mig lugn, säger Jessika Roswall, som endast hade varit minister i drygt två månader när Sverige tog över EU-ordförandeskapet.

Jessika Roswall beskriver Lars Danielsson som oerhört kompetent – ”den som kan EU bäst av alla” – och klok. Men också som en medmänsklig kollega som är uppskattad av sina medarbetare. Något som varit extra viktigt som lagledare under ordförandeskapet, enligt ministern.

– Alla som jobbat på svenska representationen det här halvåret har jobbat sjukt mycket – inte minst Lars har ju jobbat dygnet runt. Det är deras arbete som gjort att det svenska ordförandeskapet varit framgångsrikt, och det är han som har lett det. Jag vet att hans person har haft en stor betydelse för att det blev så framgångsrikt, säger hon.

Någon som kan leda

Även inom kretsen av EU-ländernas 27 ambassadörer beskrivs Lars Danielsson som en uppskattad kollega. Finlands EU-ambassadör Markku Keinänen beskriver honom som en person som människor lyssnar på och som man vill veta vad han tycker. 

– Han är verkligen någon som kan leda. Det är väldigt viktigt i vår grupp. Han är väldigt frispråkig och direkt. För oss är det något man behöver, säger han till Altinget, och tillägger:

– Jag avundas hans energi och hans tålamod!

Markku Keinänen understryker också Lars Danielssons diplomatiska sida.

– Han vill försöka hitta balansen och försöker förstå även svåra åsikter: ”Jag förstår dig naturligtvis, du har rätt att säga det”. Så han gör allt väldigt diplomatiskt.

Effektiva möten

Även Markku Keinänen hyllar sin svenska kollegas insats under ordförandeskapet, med effektiva möten – som också gav utrymme för skratt.

– Det är något som Sverige kommer att bli ihågkommet för många år efteråt, säger den finske EU-ambassadören och beklagar att Danielsson nu lämnar.

Också på andra håll i EU-maskineriet är Lars Danielsson en uppskattad person. Gertrud Ingestad är chef för EU-kommissionens generaldirektorat för personalpolitik, och den just nu högst uppsatta svenska tjänstemannen inom kommissionen. Hon spricker upp i ett stort leende när Lars Danielsson kommer på tal.

– Lars är en fantastisk personlighet som har varit med om otroligt mycket och som har ett otroligt brett och djupt intellekt. Han berättar för oss chefstjänstemän på kommissionen vad som händer i den politiska världen med jämna mellanrum och han är en person som är fantastiskt intressant att bara sitta och lyssna på. Dessutom är han en sådan varm personlighet, säger hon till Altinget.

Rikskänd syndabock

Lars Danielsson har dock inte alltid blivit lika hyllad under sin långa karriär.

I efterdyningarna av tsunamikatastrofen i december 2004 blev Lars Danielsson starkt kritiserad för sin roll i den dåvarande regeringens långsamma hantering av katastrofen. Danielsson, som då var statssekreterare hos sittande statsminister Göran Persson (S), anklagades bland annat för att ha gett motstridiga uppgifter kring hur kommunikationen skett dagarna efter tsunamin.

Kritiken följdes av ett massivt mediedrev.

– Jag blev ställföreträdare för skit som man egentligen kanske tyckte man skulle slänga på Göran Persson, kommenterar Lars Danielsson händelsen i en intervju med Dagens Nyheter 2014.

2006 avgick han från sin tjänst som statssekreterare. Det följdes av två år i kylan utan portfölj på utrikesdepartementet, då under ledning av utrikesminister Carl Bildt (M). 2008 tilldelades Lars Danielsson tjänsten som generalkonsul för Hongkong och Macau.

– När vi har den här årliga chefsrotationen så söker folk fem-sex tjänster. Jag sökte 16, berättade han i DN-intervjun.

Tre år senare blev Lars Danielsson utnämnd till ambassadör i Seoul.

Tillbaka in i värmen

Året efter maktskiftet 2014, då den borgerliga Reinfeldt-ledda regeringen byttes ut till en rödgrön, blev Lars Danielsson utnämnd till ambassadör i Tyskland – en tjänst han knappt hann tillträda innan han 2016 istället utnämndes till den politiskt tunga tjänsten som EU-ambassadör i Bryssel.

Där kom han att bli kvar i nästan sju år, och är därmed den person som suttit längst på tjänsten. I maj, mitt under det svenska ordförandeskapets mest intensiva period, fyllde han 70 år. Den 15 augusti lämnar han över stafettpinnen till Mikaela Kumlin Granit, senast ambassadör i London. 

Enligt Gertrud Ingestad på EU-kommissionen har Lars Danielsson betytt väldigt mycket för Sveriges roll i EU under sin tid i Bryssel.

– Han står ju för Sverige här nere. Han har ett otroligt stort stöd. Lars är väldigt betrodd och har väldigt gott rykte. Så han har betytt mycket för Sverige, inte minst under ordförandeskapet, säger hon.

"En äkta statstjänsteman"

Att Lars Danielsson, med sina kopplingar till socialdemokratin, avslutar sin karriär med att representera en borgerlig regering är inget som EU-minister Jessika Roswall känner har skapat konflikt.

– Nej, inte alls, snarare tvärt om, säger hon och understryker att hon redan som tidigare oppositionspolitiker alltid togs emot av Lars Danielsson i Bryssel som tog sig tid att gå igenom olika ärenden med henne ­– ”det gör han med alla partier”.

– Jag har uppskattat att han varit lojal med regeringen, med Sverige. Det har jag också satt stor tilltro till. Den här lojaliteten är också något som jag känner upplevs av alla mina kollegor. Han är en äkta statstjänsteman, säger Jessika Roswall.

Fotnot: Lars Danielsson har avböjt en intervju med Altinget med hänvisning till tidsbrist.{{toplink}}

Forrige artikel Det händer i EU i höst: Ökad självförsörjning och grön omställning i fokus Det händer i EU i höst: Ökad självförsörjning och grön omställning i fokus Næste artikel Västlig militärallians balanserar på historiens rand Västlig militärallians balanserar på historiens rand
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.