EU-pengar till satsning på digital utbildning

EU-projektet EmpowerED har beviljats 33 miljoner för att stärka innovation och utveckling för små och medelstora edtechföretag, stärka EU:s konkurrenskraft samt uppnå målen i EU:s handlingsplan för digital utbildning. 

Enligt Swedish edtech industry kommer Sverige att ha en nyckelroll i arbetet. European edtech alliance, där Swedish edtechs vd Jannie Jeppesen är styrelseledamot, är partner i projektet.

– Vi ska självklart ha livskraftiga och skickliga edtechentreprenörer, både i Europa och i Sverige. Vi ska vara bäst både på att använda och utveckla edtech för att möta behoven av det livslånga lärandet. Att vi nu är med och bidrar med vår expertis i just det gränssnittet är inte så konstigt, med vår 30-åriga erfarenhet av digitalisering och lärande, säger hon i ett pressmeddelande

Forskningsinstitutet Ifous ska tillsammans med Swedish edtest, testarenan för edtech, leda arbetet med att utveckla testarenor på europeisk nivå. 

– Det bekräftar att vi i Sverige har unika insikter om vetenskapligt grundad utveckling av undervisning för ökad kvalitet. Vi ser fram emot att dela med oss till, och lära av, våra europeiska kollegor, säger Karin Hermansson, vd Ifous i samma pressmeddelande.

Får 33 miljoner

Projektet startar i januari 2023 och löper under tre år, och finansieras med totalt 33 miljoner. Projektet syftar till att stärka EU-ländernas konkurrenskraft samt uppnå målen i EU:s handlingsplan för digital utbildning 2027.

I uppdraget ingår även att leverera policyförslag och rekommendationer till EU-kommissionen och medlemsländerna baserat på behoven som finns hos företagen och i utbildningssektorn.

Forrige artikel S-statssekreterare får Brysseluppdrag Næste artikel Hon ska företräda EU-kommissionen i Sverige
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.