EU placerar krishanteringslager i Sverige

KORTNYTT. EU ska inrätta ett centrallager för krishanteringen. Lagret kommer att placeras i Kristinehamn.

EU:s ministerråd har fattat ett beslut om att inrätta en central lagerkapacitet för EU:s civila krishanteringsinsatser.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att hantera lagerkapaciteten och det kommer att placeras i anslutning till MSB:s befintliga lager i Kristinehamn.

Syftet med EU:s krishanteringslager är att snabbt kunna stödja civila insatser med utrustning. MSB lämnade 2016 ett anbud om att få ansvara för det strategiska lagret.

Beslutet om att placera lagret i Sverige innebär att MSB får uppdraget att bland annat lagerhålla, köpa in och transportera materiel som används i EU:s insatser för civil kris- och konflikthantering. 

– Att EU:s ministerråd nu beslutat att placera centrallagret för EU:s civila krishanteringsinsatser i Kristinehamn är en stor framgång för Sverige. Sverige är en av de största bidragsgivarna av personal till EU:s civila insatser. Vi driver på för att förbättra EU:s förmåga att agera i krissituationer och bidra till fred och säkerhet. Det nya lagret kommer att förbättra och effektivisera insatserna, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett pressmeddelande.

MSB ska nu underteckna ett avtal med EU:s utrikestjänst, EEAS och verksamheten är planerad att invigas i Kristinehamn under år 2018.

,

Forrige artikel EU-kommissionen föreslår ökat skydd för visselblåsare Næste artikel Beslut om ståltullar skjuts upp
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.