EU tvingar Danmark att införa moms på träning: ”Det är inget vi gör för att vi vill”

Det strider mot EU-rätten att undanta gymkedjor från moms, och därför kommer regeringen nu att rätta in sig i leden. Vi måste följa lagen, säger Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S).

Af Rasmus Dahl Løppenthin
Journalist Altinget.dk

Det är inte med den danska regeringens goda vilja som den nu föreslår att införa moms på gymkedjor och annan träning i kommersiell regi.

Det konstaterade Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) från talarstolen i danska folketinget när ledamöterna på tisdagen behandlade ett medborgarförslag om att lägga planerna på hyllan.

– Jag har full förståelse för intentionerna bakom det här förslaget. Och det är inget vi gör för att vi vill. Men bedömningen är att det måste göras, säger han.

Medborgarförslaget har nu remitterats till skatteutskottet, men eftersom Socialdemokraterna, Venstre och Moderaterna har majoritet i folketinget ser det ut att avslås.

Hård kritik om folkhälsopåverkan

Förra året kom det danska skatteverket fram till att den danska praxisen med momsbefrielse på träning strider mot EU-rätten. Därför kommer regeringen nu att justera de danska reglerna, trots att förslaget har lett till hård kritik från bland annat gymkedjorna, som tror att momsinförandet kommer att påverka danskarnas motion och folkhälsa negativt.

– Jag måste stå upp för att vi ska ha en ansvarsfull förvaltning som säkrar att vi följer lagen, sade Jeppe Bruus.

Den förändrade praxisen beräknas generera intäkter i statskassan på totalt 140 miljoner danska kronor.

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Fler unga svenskar vill göra EU-praktik Fler unga svenskar vill göra EU-praktik Næste artikel Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel” Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.