”Europa får klara sig själv”

EKONOMI. Med Donald Trump som USA:s president får Europa klara sig på egen hand menar eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

– Det är upp till oss nu, sade Jeroen Dijsselbloem på euroländernas möte i Bryssel på måndagskvällen.
Eurogruppens ordförande menade samtidigt att det kunde vara positivt.

– Det kanske är vad Europa behöver för att lösa sina egna problem, för att stärka sin ekonomi och sitt egna försvar, fortsatte han.

Ett återkommande problem som behöver lösas är Grekland och dess krassliga ekonomi vilket har diskuterats på vartenda möte med euroländernas finansministrar de senaste åren. Måndagens möte var inget undantag.

Grekland är inne på sitt tredje nödlånsprogram sedan 2010. Just nu diskuterar landets regering och de internationella långivarna om vilka ekonomiska reformer som ska drivas igenom i utbyte mot nästa utbetalning av nödlån. Långivarna vill se större åtgärder vad gäller bland annat arbetsmarknadsreformer och liberalisering av energisektorn. Siktet är inställt på att nå en uppgörelse inför nästa eurogruppsmöte den 20 februari.

Viktigt att enas innan val

– Februari är den sista månaden när det inte är något stort val i ett relevant medlemsland. Då måste vi ha nått en politisk uppgörelse, sade en EU-tjänsteman med insyn i förhandlingarna inför kvällens möte.

Tjänstemannen syftade på valen i Nederländerna (mars), Frankrike (maj) och Italien (eventuellt under sommaren). I alla dessa val väntas extrema och EU-skeptiska partier gå framåt. Lägg där till att förhandlingarna om det brittiska utträdet väntas starta under våren och det kan bli en minst sagt turbulent tid för unionen.

Det sista man vill ha då är ett Grekland som skapar ny oro kring eurons framtid likt sommaren 2015 då landet var på vippen att lämna euron.

Forrige artikel Polis kan få EU-förstärkning Polis kan få EU-förstärkning Næste artikel Bolund säger nej till EU-skatt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.