EU:s utrikeschef: Majoritet kommer fortsätta stödja palestinierna

Den stora majoriteten av de europeiska regeringarna kommer fortfarande att ge utvecklingsbistånd och samarbeta med den palestinska myndigheten, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med EU-ländernas utrikesministrar. Men splittringen lurar strax under ytan.

BRYSSEL: Efter dagar av tvivel om Europas bistånd till det palestinska folket försöker EU nu bryta motsättningarna.

– Alla palestinier är inte terrorister. Därför skulle kollektiv bestraffning av dem vara orättvist, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett videomöte med EU:s utrikesministrar på tisdagskvällen.

Omkring 1 000 israeler och upp till 800 palestinier tros ha dödats i det brutala krig som Hamas utlöste med en massiv terrorattack mot israeliska civila på lördagen, enligt BBC.

Efter utrikesministermötet fortsätter EU att fördöma vad man kallar ett ”massmord” utfört av Hamas. Ministrarna uttrycker tydligt stöd för Israel och EU understryker israelernas rätt att försvara sig mot attackerna.

Men enligt Josep Borrell förväntar sig Europa att se Israel föra krig på ett sätt som respekterar internationell rätt – vilket till exempel inte är fallet när man stänger av all mat, vatten och elektricitet till de mer än två miljoner invånarna i Gaza. {{toplink}}

Sverige pausar delar av biståndet

Utrikeschefen säger också att den ”överväldigande majoriteten” av EU-länderna är överens om att fortsätta både stödet till den palestinska befolkningen och samarbetet med den palestinska myndigheten.

– Den palestinska myndigheten är inte Hamas. Och vi får inte dra in biståndet till det palestinska folket, som också lider. Mer stöd kommer att behövas, inte mindre, sade Borrell.

Samtidigt som utrikesministermötet pågick under måndagskvällen gick den svenska regeringen ut med beslutet om att det svenska utvecklingsbiståndet till palestinierna stoppas tills vidare.

Även Danmark meddelade på måndagen att de tillfälligt pausar delar av sitt bistånd till palestinierna.

Andra EU-länder har fattat andra beslut – till exempel länder som Irland, Belgien och Luxemburg, som varnar för att stoppa eller avbryta allt bistånd till befolkningen i de palestinska territorierna.

”Kaotiska meddelanden” från EU:s huvudstad

Frågan om den israelisk-palestinska konflikten har varit splittrande för det europeiska samarbetet i många år, och det nya kriget hotar att förvärra det.

Redan i helgen hade medlemsländerna svårt att snabbt enas om formuleringarna i gemensamma uttalanden, och i måndags drog sig EU-kommissionen in i totalt förvirrande och motsägelsefulla rapporter om utvecklingsbistånd och katastrofbistånd till palestinierna.

Mitt på måndagseftermiddagen skrev EU:s utvidgningskommissionär, ungraren Olivér Várhelyi, på X (tidigare Twitter) plötsligt att ”alla betalningar” till palestinierna skulle avbrytas "omedelbart" på grund av Hamas blodiga attacker mot Israel.

Det visade sig dock inte vara kommissionens officiella linje, för några timmar senare gick kommissionären med ansvar för humanitärt bistånd, slovenen Janez Lenarcic, ut och sa motsatsen: att EU:s stöd kommer att ”fortsätta så länge det behövs”.

Enligt uppgifter till Altinget pågick svåra diskussioner inom kommissionen i timmar eftersom Lenarcic och utrikeschefen Josep Borrell var rasande över Várhelyis solo-utspel. Både Lenarcic och Borrell befann sig på ett plan på väg till Oman vid den tiden, vilket tydligen försvårade kommunikationen.

Detta resulterade i vad flera källor beskrev som ”kaotiska meddelanden” från EU:s huvudstad i minst en dag.

EU:s stöd till översyn, men inte tillfälligt avbrutet

Interna källor säger att det var svårt att ta reda på var kommissionens ordförande Ursula von der Leyen placerade sig i bråket. Andra kommissionärer är djupt frustrerade över vad de uppfattar som rent ungersk obstruktion, eftersom Oliver Várhelyi alltmer ses som en nickedocka till Viktor Orbán.

Resultatet blev många timmar av osäkerhet följt av ett uttalande på måndagskvällen som också var så dunkelt att Josep Borrell kände sig kallad att göra sitt budskap tydligt på X efteråt.

Där skrev Borrell att EU:s miljardbistånd till palestinierna ”granskas” men att det ”inte kommer att ställa in utestående betalningar”.

”Att ställa in betalningar skulle ha skadat EU:s intressen i regionen och skulle bara ha gett ytterligare uppmuntran till terrorister”, sade utrikeschefen.

Utrikesministrar från flera medlemsländer tog också avstånd från EU-kommissionär Várhelyis tidigare uttalanden – bland annat ministern från Spanien, som för närvarande innehar ordförandeskapet i EU. 

– Vi får inte börja blanda ihop Hamas, som är en terroristgrupp, med det palestinska folket. En befolkning som är i stort behov av hjälp och nu kommer att behöva ännu mer, säger utrikesminister José Manuel Albares till spansk radio.

I detta avseende har kriget i Israel mycket snabbt blottlagt utrikespolitiska sprickor inom den Europeiska unionen, där både länder och kommissionsledamöter kolliderar med olika åsikter om EU:s svar.

Artikeln har översatts och omarbetats från Altinget.dk.

Forrige artikel Tomas Tobé (M): EU måste frysa biståndet till Palestina Tomas Tobé (M): EU måste frysa biståndet till Palestina Næste artikel En trygg framtid för polackerna? En trygg framtid för polackerna?