Frederiksen efter överfallet: ”Mycket står på spel”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ställde in sitt kampanjande efter att ha blivit slagen på öppen gata i fredags. I ett inlägg på sociala medier uppmanar hon danskarna att gå och rösta.

Det var på fredagskvällen som en man attackerade Mette Frederiksen i Köpenhamn. Slaget mot armen var så kraftigt att Frederiksen ramlade omkull. Statsministern fick en lättare whiplash-skada och valde att ställa in sitt kampanjande under valhelgen.

”För en gångs skull behöver jag vila. Både för kropp och själ”, skrev hon i ett inlägg på Facebook i lördags.

I ett nyare inlägg önskar hon danskarna en bra valdag och uppmanar dem att gå och rösta.

”För mycket står på spel. Valet handlar om trygghet och säkerhet. Med krig i Europa. Klimatförändringar. Trycket på Europas yttre gränser. Och teknikjättarna stjäl barndom från våra barn och ungdomar”, skriver Frederiksen.

Misstänkta gärningsmannen: ”Bra statsminister”

Polisen kunde snabbt gripa den misstänkta gärningsmannen, en 39-årig polsk medborgare. Under häktningsförhandlingen på lördagen tillbakavisade han att han har något emot Mette Frederiksen. I stället säger han att hon är en ”riktigt bra statsminister”.

Mannen bedöms ha varit både berusad och narkotikapåverkad i samband med attacken. Danska medier skriver även att han verkade påverkad under förhandlingen. Polisen tror inte att attacken var politiskt motiverad.

Forrige artikel SD:s hemsida låg nere efter överbelastningsattack Næste artikel SD-ledamot sjöng rasistsång – lämnar partiet SD-ledamot sjöng rasistsång – lämnar partiet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.