Fyra tackade nej – de tar plats i riksdagen efter EU-valet

Tre ledamöter lämnar riksdagen för Europaparlamentet efter valet. Processen för att hitta deras efterträdare har inte varit helt lätt. Fyra ersättare har tackat nej till uppdraget.

EU-valet innebar en högervind i Europa och en vänstervind i Norden – men också nya svenska ansikten i Europaparlamentet. När ledamöterna Adnan Dibrani (S), Sofie Eriksson (S) och Beatrice Timgren (SD) nu lämnar riksdagen för Bryssel har deras partier fått se sig om efter nya riksdagsledamöter.

Den 29-årige kommunpolitikern Arber Gashi tar Adnan Dibranis plats. Gashi har närmast varit ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Halmstads kommun. Han har också varit lokal ordförande för S i Halmstad sedan 2021.

Flera tackar nej

Lika enkelt var det dock inte att fylla Sofie Erikssons och Beatrice Timgrens stolar i plenisalen.

Den tidigare riksdagsledamoten Roza Güclü Hedin var den som först fick frågan att ersätta Eriksson, men tackade nej. Till Altinget betonar socialdemokraten att ingenting ”dramatiskt” ligger bakom beslutet. I stället är det snarare tajmingen som hindrar den tidigare riksdagsledamoten från att göra en comeback.

”Jag har suttit i tolv år och har börjat nytt jobb efter att jag slutade i riksdagen som jag trivs med, plus andra åtaganden i Dalarna och familjen som behöver mitt fokus”, skriver hon i en kommentar.

Roza Güclü Hedin är i dag näringspolitisk chef för Mellansvenska handelskammaren och ordförande för det företag som har i uppdrag att anordna skid-VM i Falun, som arrangeras 2027.

Näst på tur var en annan ex-ledamot, Hans Unander. Han är i dag kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun och tror att han gör bättre skillnad där än i Stockholm.

– Då vi fortfarande har flera tuffa utmaningar hemma i Malung-Sälen och jag fick många personkryss i kommunvalet, så vill jag fortsätta mandatperioden här hemma, säger han i ett pressmeddelande.

Den som får göra Arber Gashi sällskap som inhoppare för S blir i stället Marie Olsson. Hon är i dag socialchef i just Malung-Sälens kommun. Det blir andra gången för henne i riksdagen, senast var som statsrådsersättare 2017–2018.

Nobbar riksdagen – för regionen och kommunen

Det är inte bara socialdemokrater som är benägna att tacka nej till riksdagen. Även Sverigedemokraterna fick nej från två kandidater innan en ersättare var klar.

Oppositionsregionrådet Msciwoj Swigon i Stockholm var i dialog med riksdagsgruppen när frågan kom upp på bordet. Han meddelade då att han hellre stannar kvar i regionpolitiken.

Andrea Kronvall var den som fick frågan efter Swigons besked. Kronvall är kommunalråd i Norrtälje kommun och har berättat om varför hon väljer att nobba erbjudandet.

”Eftersom jag brinner för kommunpolitiken och vill fortsätta göra bra saker för Norrtälje kommun och dess invånare, kommer jag att tacka nej till riksdagsplatsen och stanna kvar i kommunen”, skriver hon i en kommentar till Norrtelje Tidning.

I stället blir det Christian Lindefjärd som blir ny riksdagsledamot för SD. Han är i dag oppositionsråd och gruppledare för partiet i Haninge.

– Har man jobbat med politik i över tio års tid så är det ärofyllt att få frågan, säger han till Altinget.

Lindefjärd behövde inte mycket betänketid innan han tackade ja.

– Jag var tvungen att tala med familjen och så. Men jag har ju en fördel i att jag inte behöver ha övernattningslägenhet och åka upp till Stockholm varje måndag. Jag tar bara direktbussen in, som tar en halvtimme.

Christian Lindefjärd har både arbetat som lastbilschaufför och drivit ett eget taxibolag. Det är också trafikfrågorna som han helst vill syssla med i riksdagen.

– Nu vet jag ju också att man får inte allt vad man önskar sig, men om jag får önska mig, då är det ju trafikutskottet.

Forrige artikel Lista: Generaldirektörerna som tjänar mest Lista: Generaldirektörerna som tjänar mest Næste artikel Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.