Jessika Roswall nomineras till Sveriges nya EU-kommissionär

Jessika Roswall (M) nomineras till posten som Sveriges nya EU-kommissionär. ”Hon har en gedigen erfarenhet”, säger statsminister Ulf Kristersson (M). 

På måndagen stod det klart: Jessika Roswall nomineras till att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Det presenterades under en pressträff, tillsammans med statsminister Ulf Kristersson. 

– Jag är oerhört hedrad, säger Jessika Roswall på pressträffen.

Jessika Roswall är i dag Sveriges EU-minister. Hon förväntas lämna sin ministerpost och tillträda den nya rollen i höst. 

Ylva Johansson (S) har haft uppdraget som EU-kommissionär sedan 2019. Om Roswalls nominering går igenom blir det första gången på 28 år som en moderat innehar posten som EU-kommissionär.

Vilket ansvarsområde Roswall kommer ha som EU-kommissionär ska bestämmas vid ett senare tillfälle, efter förhandlingar med kommissionsordföranden. 

 

Forrige artikel Svensk blir vice ordförande för vänstern i EU-parlamentet Næste artikel Ursula von der Leyen omvald – sitter fem år till Ursula von der Leyen omvald – sitter fem år till
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.