Klart: Mark Rutte blir ny Natochef

Nu har samtliga medlemsländer i Nato ställt sig bakom Nederländernas premiärminister Mark Rutte som ny generalsekreterare för Nato. Det innebär att han tar över efter Jens Stoltenberg i oktober.

Egentligen var valet en formalitet. Sedan en vecka tillbaka har Mark Rutte varit den enda kandidaten till gs-posten för Nato, detta efter att Rumäniens president Kalus Iohannis drog tillbaka sin kandidatur och även Rumänien ställde sig bakom honom. På onsdagen godkändes han, rapporterar Reuters.

”En utmärkt ledare i en tid där ett starkt och enat Nato är viktigare än någonsin”, skriver statminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på X.

Mark Rutte är Nederländernas premiärminister i en knapp vecka till och kommer sedan att lämna över till efterträdaren Dich Schoof. Generalsekreterare för Nato blir han den 1 oktober när norrmannen Jens Stoltenberg lämnar posten.

{{toplink}}

Forrige artikel Topptrio får stöd av EU-nämnden Topptrio får stöd av EU-nämnden Næste artikel Presidiepost för Bah Kuhnke
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.