Klubbat: Nu är hon ny EU-kommissionär

Bulgariens Iliana Ivanova får grönt ljus från parlamentet och är därmed ny EU-kommissionär – med mindre än ett år kvar till valet.

EU-parlamentet godkände Iliana Ivanovas kandidatur på tisdagen, vilket gör att hon nu blir ansvarig för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom.

Bulgarien har sedan i somras inte haft någon kommissionär på plats då företrädaren Mariya Gabriel lämnade för att i stället bli vice premiärminister och utrikesminister i hemlandet.

Ivanova är ekonom och har fram till nyligen varit ledamot av EU:s revisionsrätt. I omröstningen röstade 522 parlamentariker för och 27 mot. 51 avstod från att rösta.

Ny omröstning i höst

Trots att det är mindre än ett år till nästa mandatperiod kommer EU-kommissionen att få ytterligare minst en ny kommissionär, skriver TT. Anledningen är att klimatkommissionär Frans Timmermans har avgått från sin post för att i stället fokusera på valkampanjen i Nederländerna.

Wopke Hoekstra, Nederländernas förre utrikesminister, är nominerad till att ersätta Timmermans.

Forrige artikel Tidigare EU-ambassadör blir PA-konsult Tidigare EU-ambassadör blir PA-konsult Næste artikel Roberta Metsola pekas ut som framtidsnamn av Time
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.