Klubbat: Wopke Hoekstra blir ny klimatkommissionär

Europaparlamentet har nu officiellt gett grönt ljus till nederländske Wopke Hoekstra som ny EU-kommissionär med ansvar för klimatfrågor. Den redan sittande slovakiske kommissionären Maroš Šefčovič blev samtidigt befordrad till verkställande vice kommissionsordförande med ansvar för den gröna given.

På torsdagsförmiddagen gav Europaparlamentet i Strasbourg till slut tummen upp för att godkänna den nederländske utrikesministern Wopke Hoekstra som EU:s nya klimatkommissionär.
 
Samtidigt gav man grönt ljus för att utöka den slovakiske kommissionären Maroš Šefčovičs portfölj till att även inkludera EU:s gröna giv. Šefčovič, som redan är kommissionär för interinstitutionella förbindelser, befordrades samtidigt till verkställande vice ordförande för kommissionen.
 
Beslutet var inte givet – valet av kristdemokraten Hoekstra att leda kommissionens klimatarbete har ifrågasatts i andra politiska grupper. Och efter att kandidaterna i början av veckan var och en grillats i flera timmar av ledamöterna om sin lämplighet för uppdragen var parlamentarikerna ändå inte nöjda. Först efter att båda lämnat in skriftliga svar på uppföljningsfrågor fanns det en majoritet i parlamentet för att släppa fram duon.
 
279 ledamöter backade upp Hoekstras utnämning medan 173 tryckte på nej-knappen och 33 lade ner sina röster. Stödet för Šefčovič var något större; 322 för, 158 mot och 37 nedlagda röster.
 
Den nya gröna duon ersätter Frans Timmermans som i augusti lämnade sitt uppdrag som kommissionens klimatchef för att ge sig in i den nederländska valkampanjen.
 
Hoekstra förväntas representera EU vid klimattoppmötet COP28 i Dubai som börjar den 30 november.{{toplink}}

Forrige artikel Karin Karlsbro vinner Liberalernas provval – Corazza Bildt tvåa Karin Karlsbro vinner Liberalernas provval – Corazza Bildt tvåa Næste artikel Europarådet prisar fängslad turkisk människorättskämpe
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.