Kommissionären snuvades på toppjobbet – igen

Den belgiske EU-kommissionären Didier Reynders kandiderade till posten som generalsekreterare för Europarådet, men det gick inte vägen. Det rapporterar Politico. Nu får han återvända till EU-kommissionen där han räknar med att få fortsätta även kommande mandatperiod.

Europarådet är inte en del av EU och bland medlemsstaterna finns flera som inte är medlemmar i EU, bland annat Schweiz, varifrån rådets nye ordförande Alain Berset kommer.

Han har tidigare varit president i Schweiz och valdes med 114 av de 306 ledamöternas röster. Didier Reynders, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, var den kandidat som fick tredje mest röster efter Berset och Estlands tidigare kulturminister Indrek Saar.

Reynders kandiderade till posten även 2019, men förlorade även då, mot kroatiskan Marija Pejčinović Burić.

Forrige artikel Presidiepost till ytterligare en svensk parlamentariker Næste artikel Jan Emanuel lägger ner Folklistan: ”Går åt pipan ibland” Jan Emanuel lägger ner Folklistan: ”Går åt pipan ibland”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.