Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg

EU-ländernas EU-ambassadörer satte under onsdagen ner foten kring kommissionens förslag för att ändra skyddstatusen på varg. Ett formellt beslut kan tas redan på torsdagen. 

EU-kommissionens förslag om ändrad skyddsstatus för varg har fått grönt ljus i första instans i ministerrådet, och kommer därmed högst troligen att hamna på Bernkonventionens beslutande organ under deras nästa möte i början av december.

Bernkonventionen samlar EU, alla 27 medlemsstater och ytterligare 23 länder som har anslutit sig till lagstiftningen.

Därmed har ett ytterligare steg tagits i Tidösamarbetet arbete för att nå målet om en halvering av den svenska vargstammen.

– Detta är ett betydelsefullt beslut från EU i vargfrågan och visar på vikten av att regeringen är drivande i för Sverige viktiga frågor, säger EU-minister Jessica Rosencrantz (M) i ett pressmeddelande, samtidigt som kollegan Peter Kullgren tillägger:

– Dagens omröstning kommer i förlängningen kunna leda till ökad handlingskraft i hanteringen av vargattacker, säger landsbygdsministern (KD).

Men det är fortfarande långt kvar innan någonting kommer att hända i frågan, vilket ATL rapporterat om.

Först måste två tredjedelar av Bernkonventionens medlemmar ge tummen upp. Därefter ska regelverksändringen gå igenom hos EU-lagstiftarna, och sedan nationellt. 

Dessutom är det frågan vilken förändring det egentligen gör för vargförvaltningen i Sverige. Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF är inte säker på att de bli så stora.

Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF är inte säker på att de bli så stora.

– Det kanske inte blir så stor förändring som man förväntar sig. Sverige nyttjar i dag redan de undantag som finns i Art- och habitatdirektivet på ett sätt som gör att det kanske blir likadant när skyddsklassningen sänks, sade Benny Gäfvert i en tidigare intervju med ATL, samtidigt som han tillade att han väntar sig att ny lagstiftning kommer att följas av nya prövningar i domstol.

Forrige artikel S-skifte i EU-nämnden
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.