Nya krav på byggnader gick igenom – trots nej från svenska moderater

Trots ett kompromissförslag som av den svenska regeringen beskrivs som en framförhandlad svensk seger, valde moderaternas ledamöter i EU-parlamentet att gå emot sin partigruppslinje och rösta nej till det nya direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). 

EU-parlamentet har som väntat röstat igenom direktivet om minskad energiförbrukning och minskade utsläpp av växthusgaser för byggnader (EPBD). 

Men trots att den moderatledda svenska regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) beskrivit det framförhandlade förslaget under det svenska ordförandeskapet som en seger för Sverige, valde de moderata parlamentsledamöterna att rösta nej. Nej-rösterna gick också emot den egna partigruppens, EPP:s, linje. 

Inte heller Kristdemokraterna ställde sig bakom det framförhandlade förslaget utan deltog inte i omröstningen. 

Liberalerna däremot röstade för, precis som Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. 

Sverigedemokraterna har varit starkt kritiska till förslaget i sin helhet och varit tydliga med att de kommer att rösta emot. Vilket de också gjort.  

{{toplink}}

Klar majoritet

På det stora hela antogs direktivet med 370 röster för, 199 röster emot och 46 nedlagda röster och parlamentets huvudförhandlare beskriver utfallet som en framgång. 

– Det här direktivet visar tydligt hur klimatpolitiken kan få verkliga och omedelbara fördelar för de mindre välbeställda i vårt samhälle. Denna lag kommer att bidra till att sänka energiräkningarna och ta itu med de grundläggande orsakerna till energifattigdom, samtidigt som den skapar tusentals högkvalitativa, lokala arbetstillfällen i hela EU, säger huvudrapportören Ciarán Cuffe enligt ett pressmeddelande. 

I nästa steg ska även ministerrrådet godkänna förslaget vilket väntas ske i mitten på april. 

Altinget har sedan tidigare i veckan sökt Moderaterna för en kommentar angående omröstningen, men de har inte återkommit. Kristdemokraterna skriver i ett sms till Altinget att man avböjer kommentar. 

{{toplink}}

Forrige artikel Parlamentet går till omröstning om krav på renoveringar Parlamentet går till omröstning om krav på renoveringar Næste artikel EU-parlamentet klubbar världens första lag om AI EU-parlamentet klubbar världens första lag om AI
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.