Oljemogul leder nästa klimatmöte i Dubai

Sultan Ahmed al Jaber, vd för ett av världens största oljebolag, blir ordförande för årets Cop i Dubai.

Olje-vd:n Ahmed al Jaber blir ordförande för Cop28 som äger rum i slutet av året i Förenade Arabemiratens största stad Dubai. Det skriver flera medier, bland andra danska Altinget, som hänvisar till ett pressmeddelande från Arctic Circle Media.

Ahmed al Jaber är vd för det statligt ägda Adnoc, världens tolfte största oljekoncern sett till produktion. Han är också teknologi- och industriminister samt presidentens officiella klimatrepresentant.

Stannar trots kritiken

Aktivister uppmanade al Jaber innan utnämningen att kliva av uppdraget i Adnoc, om han skulle bli ordförande. Enligt The Guardian kommer han att behålla sin position i företaget.

Flera organisationer, däribland Amnesty International, har kritiserat utnämningen.

Cop28 äger rum mellan den 30 november och den 12 december.

Forrige artikel Hon ska företräda EU-kommissionen i Sverige Næste artikel Efter misstänkta mutskandalen: Han är vald till ny vice talman Efter misstänkta mutskandalen: Han är vald till ny vice talman
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.