Opinionsmätning: Liberalerna åker ur EU-parlamentet

SPÄRRKAMP. En ny opinionsundersökning från Europaportalen/Sifo visar att både Liberalerna och Feministiskt initiativ skulle åka ur Europaparlamentet om det vore val i dag.

Liberalerna har i dag två mandat i parlamentet. Men om opinionsundersökningens resultat blir verklighet också i själva EU-valet i maj så åker det EU-profilerade partiet ur parlamentet. Partiet får bara 3,8 procent av rösterna.

För Feministiskt initiativ ser läget än värre ut. Partiet får bara 1,2 procent i mätningen. Därmed har partiet en svår uppgift att vända opinionsläget till maj och ta sig över 4-procentsspärren för en fortsättning i parlamentet. 

FI var den stora skrällen 2014. Tidigare skrällar som Junilistan 2004 och Piratpartiet 2009 klarade inte att bli återvalda.

SD störst

Den stora vinnaren i mätningen är Sverigedemokraterna. Partiet som nyligen har beslutat att inte driva utträdeskravet aktivt blir näst största parti med 18 procent av rösterna.

Den stora förloraren förutom L och FI är Miljöpartiet. Partiet ligger förvisso över sina opinionssiffror i mätningar som rör riksdagsvalet. Men samtidigt skulle MP enligt mätningen förlora minst hälften av sina mandat i parlamentet och backa med 9 procentenheter sedan valet 2014.

Osäkert

Samtidigt visar mätningen att det finns en stor andel osäkra väljare - 35 procent. Undersökningen visar också att valdeltagandet kan bli rekordhögt. Mer än 70 procent av de svenska väljarna säger att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta i årets EU-val.

Motsvarande siffra i sifomätningen inför valet 2014 var 53 procent och i det efterföljande valet gick 51 procent och röstade.

– Siffrorna tyder på att det är ett tydligt ökat intresse för EU-valet jämfört med 2014, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Europaportalen.

Forrige artikel Plan för ”superindustriklivet” får tummen upp Plan för ”superindustriklivet” får tummen upp Næste artikel "Otillräckliga" förslag för flyg- och lastbilsutsläpp på regeringens bord
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.