Protester flyttar upp bostadsfrågan på EU:s agenda

I ett gemensamt manifest kräver representanter från flera av EU:s största partier att EU-parlament och kommissionen som bildas efter valet i juni gör bostäder till sin hjärtefråga. Förhoppningen är att ta bostadsfrågan ur händerna på de högerorienterade partier som väntas få utökat mandat i valet.

Hyrorna inom EU har stigit med 19 procent de senaste decennierna samtidigt som bostadspriserna ökat med 47 procent, enligt Eurostats statistik.

I bland annat Dublin, Lissabon och Amsterdam har de ökade svårigheterna att hitta en bostad lett till att tusentals människor protesterat på gatorna de senaste månaderna, rapporterar Politico

I Dublin har missnöjet fångats upp av högerextrema grupper som menar att bristen på lägenheter beror på att fler lägenheter getts till invandrande grupper. 

”Gör bostadsfrågan till EU:s nya fokus”

Bostadsfrågan är inte en fråga EU har mandat över. EU:s bostadsministrar slutade dessutom att träffas 2013 och återupptog samordningsmöten först under det franska ordförandeskapet 2022. 

Nu försöker dock flera traditionella politiska partier lyfta bostadsfrågan som en politiskt prioriterad fråga för EU. Förhoppningen är att den ska mobilisera medelklassväljare och hindra att de mer högerorienterade och EU-skeptiska partier som väntas få utökat mandat i valet till EU-parlamentet i juni gör den till sin.

I förra veckan lanserade flera stora partier ett gemensamt manifest, bland annat undertecknat av borgmästare från flera av Europas större städer, ministrar och EU-parlamentariker, där man kräver att att EU-parlament och kommissionen som bildas efter valet i juni gör bostäder till sin hjärtefråga under nästa mandatperiod. På liknande sätt som klimatet varit under innevarande mandatperiod. 

– Vi har för närvarande 50 000 personer på väntelistan för subventionerade bostäder i Bryssel, och situationen är lika illa eller värre på platser som Paris och Amsterdam. EU har kunnat föreslå lagstiftning och tillhandahålla finansiering för att hantera stora kriser som covid och energipriser. Bostäder är inte en mindre allvarlig fråga, säger Ans Persoons som är socialdemokratisk politiker i Brysselregionen och en av undertecknarna för manifestet, till Politico. 

{{toplink}}

Forrige artikel Efter bondeupproren: EU-varor föreslås få skydd mot ukrainsk konkurrens Efter bondeupproren: EU-varor föreslås få skydd mot ukrainsk konkurrens Næste artikel Macron: EU måste satsa mer på innovation  Macron: EU måste satsa mer på innovation 
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.