Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet

Efter terrordådet i Bryssel uppmanar regeringen nu EU till att förstärka arbetet med personer som utgör säkerhetshot. Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff. 

I augusti höjdes terrorhotnivån i Sverige till en fyra på den femgradiga skalan. Grov organiserad brottslighet, offensivt agerande från Ryssland, Kina och Iran och det höjda terrorhotet utmanar det svenska säkerhetsläget, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff. 

– På senare tid har vi också sett hur säkerhetsläget har försämrats för judar i Sverige. Det har genomförts olika manifestationer där man hyllat terroraktioner, uttalat antisemitiska budskap och även spridit desinformation om den svenska socialtjänsten.

Justitieministern pekar också på dådet i Bryssel då två svenskar sköts till döds av en person som vistats i Sverige. Regeringen uppmanar nu ministrarna i EU till ett stärkt arbete med personer som utgör säkerhetshot på EU-nivå. Det handlar bland annat om en stärkt kontroll av EU:s yttre gräns och att migrationspakten antas.

– I dag har migrationsministern och jag skickat en begäran till EU-kommissionen och det spanska ordförandeskapet om att de här frågorna ska tas upp som en särskilt punkt på agendan och på ministerrådsmötet i december, säger Strömmer.

– Vad vi vill åstadkomma är en mobilisering hos alla medlemsländer.

Fler återkallelser

Även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) deltog på pressträffen och understryker Migrationsverkets roll i identifieringen av individer som utgör säkerhetshot.

På tisdagen lämnas en proposition till riksdagen med vissa ändringar i regelverket om säkerhetsärenden enligt utlänningslagen. 

– I den föreslås bland annat att Migrationsverket ska kunna återkalla uppehållstillstånd om det kan antas att en utlänning kommer att bedriva statsstyrt företagsspioneri eller verksamhet med koppling till terrorism, säger Malmer Stenergard.

I dag är det inte möjligt att återkalla uppehållstillstånd till följd av säkerhetshotande verksamhet om en person vistats i Sverige längre än tre år. Den tidsfristen föreslås förlängas och i vissa fall tas bort, rapporterar TT. För personer som utgör säkerhetshot men inte kan utvisas vill regeringen utreda möjliga åtstramningar.

– Personen i fråga kan få del av välfärdsförmåner på samma sätt som andra personer som har uppehållstillstånd och det menar vi är både olämpligt och orimligt, säger Maria Malmer Stenergard på pressträffen.

Regeringen vill även skärpa kraven för att bli svensk medborgare.

Förlänger inre gränskontroll

På pressträffen meddelade regeringen även att de inom kort kommer att fatta beslut om att förlänga den tillfälliga gränskontroll vid Sveriges inre gräns som skulle löpa ut den 12 november.{{toplink}}

Forrige artikel Veckan i EU: Nu kommer betygen till länderna i EU:s väntrum Veckan i EU: Nu kommer betygen till länderna i EU:s väntrum Næste artikel Förslaget: V ska inte längre verka för EU-utträde Förslaget: V ska inte längre verka för EU-utträde
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.