Sannfinländarna byter partigrupp i EU: ”Möjliggör nordiskt samarbete”

Sannfinländarna byter grupptillhörighet i Europaparlamentet, efter ett enhälligt beslut från partistyrelsen.

Sannfinländarna lämnar sin partigrupp i Europaparlamentet, Identitet och demokrati (ID). I stället återvänder partiet till Europeiska konservativa och reformister (ECR), där Sannfinländarna ingick mellan 2014 och 2019.

EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD), som också är en av ECR:s vice ordförande, ser gruppbytet som ett tecken på en växande konservativ och Putinkritisk rörelse.

– Detta kommer att ytterligare stärka ECR-gruppen som den främsta Rysslandskritiska rösten i Europaparlamentet, säger han i ett pressutskick.

– Det kommer dessutom att möjliggöra ett ännu djupare nordiskt samarbete.

Utöver SD och Sannfinländarna ingår bland andra Giorgia Melonis parti Italiens bröder samt polska partiet Lag och rättvisa i ECR.

Forrige artikel M-parlamentarikerna redo för omval M-parlamentarikerna redo för omval Næste artikel Karlsbro (L): Jag jobbar varje dag för att bli omvald
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.