Veckan i EU: Bära eller brista för EU:s asylpolitik och rysk opposition i Bryssel

EU:s ministrar ska försöka enas om en omstridd reform av EU:s asylregler, ryska oppositionella strömmar till Bryssel och EU-kommissionen ska presentera en etisk vakthund för att hålla EU-institutionerna på dygdens smala väg.

Måndag 5 juni

Europaparlamentet blir mötesplats för ryska oppositionella röster när ett tvådagarsevenemang om demokrati i Ryssland äger rum. Bland de prominenta gästerna finns dissidenter som nobelpristagaren Dmitrij Muratov, den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij och schackspelaren Garri Kasparov.

Under samma tak sammanträder utskottet för ekonomi och valutafrågor som får besök av Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken, som ska frågas ut om bankens svar på den pågående inflationen. Även EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager besöker utskottet för att prata om utmaningarna med det amerikanska gröna stödpaketet IRA, som lockar europeiska företag till USA.

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson befinner sig i Antwerpen där hon deltar i ett ministermöte för koalitionen av europeiska länder mot grov och organiserad brottslighet.

I EU-domstolen avgörs ett mål som rör det polska rättsväsendet, som EU-kommissionen inte längre anser garanterar oberoende domare.

Tisdag 6 juni

Frankrikes president Emmanuel Macron reser till Potsdam för middag med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. På menyn står EU-toppmötet som äger rum i slutet av juni och ett Nato-toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

I Bryssel inleds en konferens om nollutsläpp, som samlar politiker och representanter från näringslivet, intresseorganisationer och akademin. Konferensen anordnas inom ramen för den så kallade EU Green Week, ett årligt evenemang organiserad av EU-kommissionen som sätter fokus på europeisk miljö- och klimatpolitik.

Onsdag 7 juni

De 27 EU-kommissionärerna ska äntligen besluta om en ny etisk vakthund för EU:s institutioner efter den stora korruptionsskandalen i Europaparlamentet som briserade i slutet av förra året. Den känsliga frågan om hur vassa tänder ett sådant organ skulle ha var planerad att tas upp förra veckan, men sköts upp.

På kommissionens dagordning står också nästa års EU-budget, en ny strategi för samarbete med Latinamerika och ett nytt initiativ om psykisk hälsa.

Torsdag 8 juni

I Luxemburg är det på väg att bli sista chansen att nå enighet bland EU:s ministrar om viktiga delar av den stora reformen av EU:s asylsystem, den så kallade migrationspakten, om en överenskommelse med Europaparlamentet ska hinna nås före nästa års val. Ambitionen är att EU:s ministrar ska enas om sin ståndpunkt, men det är en oerhört svår fråga som splittrar länderna. 

Ministrarna har också Schengensamarbetet på sin agenda, liksom det ökade migrationstrycket från en rad länder. EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson, som var den som lade fram orginalförslaget till migrationspakten för snart tre år sedan, deltar i mötet.

{{toplink}}

Fredag 9 juni

Turen har kommit till EU:s justitieministrar att åka till Luxemburg. Bland annat ska de diskutera nya regler för att förhindra missbruk av rättsväsendet i syfte att tysta journalister. De måste också enas om sina ståndpunkter om nya direktiv om bland annat människohandel och våld mot kvinnor, hbtqi-personers säkerhet och lagföring av krigsbrott i Ukraina.

I Strasbourg samlas omkring 10 000 ungdomar för det Europeiska ungdomsevenemanget och ska diskutera Europas framtid med bland andra Europaparlamentets talman Roberta Metsola.
 
Artikeln är översatt och delvis omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel EU-kritiken föll i KU: ”Svårt att peka ut exakt vad en regering ska göra” EU-kritiken föll i KU: ”Svårt att peka ut exakt vad en regering ska göra” Næste artikel Sista året med M-parlamentarikerna: Migrationspakten avgörande Sista året med M-parlamentarikerna: Migrationspakten avgörande
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.