Veckan i EU: Nordiskt toppmöte i Stockholm och hur mår EU-ländernas ekonomier?

Regeringscheferna från de nordiska länderna och Tyskland kommer till Stockholm denna vecka, som också bjuder på den senaste ekonomiska prognosen för unionen och ett demokratitoppmöte i Köpenhamn.

Måndag den 13 maj

Statsminister Ulf Kristersson (M) har bjudit in sina kollegor från de nordiska länderna samt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till ett toppmöte. Både konkurrenskraft och säkerhetspolitik står på dagordningen.

I Bryssel hålls ett möte mellan euroländerna i Eurogruppen. De ska ta tempen på den ekonomiska situationen just nu. Senare på dagen öppnar de sina dörrar för resten av de 27 länderna för att diskutera bland annat bankunionen, konkurrenskraften och kapitalmarknadsunionen.

Det hålls också ett möte i Bryssel mellan unionens ministrarna med ansvar för ungdomsfrågor och utbildning. De ska diskutera ungdomsarbete, barns och ungas rättigheter och möjligheterna till mer lärande över gränserna. Dessutom har de en debatt om artificiell intelligens. Skolminister Lotta Edholm (L) deltar från svensk sida.

EU-minister Jessika Roswall (M) befinner sig i Greklands huvudstad Aten för ett tre dagar långt besök med fokus på EU-samarbete, migration och klimat. Möten med flera ministrar och ett besök på International Organisation for Migration, IOM, står bland annat på agendan.

Hemma i Stockholm tar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) emot Finlands miljö- och klimatminister Kai Mykkänen för diskussioner om bland annat EU:s klimatpolitik för nästa lagstiftningsperiod, EU:s klimatramverk för 2040 och gemensamma utmaningar med LULUCF-förordningen.

På kvällen bjuds kulturminister Parisa Liljestrand (M) och hennes EU-kollegor till en fin middag på konstmuseet i Antwerpen av det belgiska ordförandeskapet för Europeiska unionen.

Tisdag den 14 maj

EU-ländernas finans- och ekonomiministrar ska diskutera de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina med flera medlemmar av den ukrainska regeringen. De har också en hel del moms på programmet. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) ska även träffa EU:s finanskommissionär Maired McGuinness i ett separat möte.

Både EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel besöker Köpenhamn när dörrarna öppnas till demokratitoppmötet i Köpenhamn där även bland annat USA:s tidigare utrikesminister och presidentkandidat Hillary Clinton deltar.

De europeiska kulturministrarna har förflyttat sig från Antwerpen till Bryssel. De har bland annat artificiell intelligens och influencers roller på agendan, och sedan ska de diskutera EU:s nästa långsiktiga plan för idrottsområdet.

Onsdag den 15 maj

De 27 EU-kommissionärerna träffas för att i två rapporter utvärdera två av de viktigaste frågorna för den nuvarande EU-kommissionen, nämligen arbetet med en hälsounion och en säkerhetsunion.

Samma dag lägger kommissionen fram sin vårprognos för ekonomierna i EU-länderna.

Torsdag den 16 maj

EU-kommissionären och verkställande vice ordföranden Margrethe Vestager är i Århus för att diskutera konkurrenspolitik vid en stor konferens vid Århus universitet.

Utanför EU:s sfär firas 75-årsjubileet av grundandet av Europarådet i Strasbourg, som för närvarande består av 46 medlemsstater.

Fredag den 17 maj

Danmarks statsminster Mette Frederiksen är i Paris för ett samtal med president Emmanuel Macron om säkerhet, EU-politik och kanske också om vem de kan tänka sig ska sitta på de europeiska topposterna som ska tillsättas inom kort – danskan är en av de möjliga kandidaterna till posten som ordförande för Europeiska rådet.

De europeiska utrikesministrarna, samlade i Europarådet i Strasbourg, håller sitt årliga möte.

Forrige artikel Partiprogram klubbat – V släpper krav på EU-utträde Partiprogram klubbat – V släpper krav på EU-utträde Næste artikel Ex-bostadsministern vill åter till Bryssel för att ta kampen mot ”skitföretagen” Ex-bostadsministern vill åter till Bryssel för att ta kampen mot ”skitföretagen”