Veckan i EU: Svenska statsråden flockas i Bryssel och EU-domstolen avgör SAS-stöd

Nya sanktioner mot Iran väntas, flera svenska statsråd gästar parlamentets utskott och europeiska justitie- och inrikesministrarna kommer till Stockholm för att diskutera migrationspolitik och organiserad brottslighet. Och så väntas EU-domstolens avgörande om Ryanairs klagomål mot Sveriges statsstöd till SAS under pandemin. 

Måndag 23 januari

Utrikesminister Tobias Billström besöker Bryssel för möte med EU:s utrikesministrar. På agendan står bland annat de folkliga protesterna i Iran och EU:s svar på dem. Ministrarna väntas ge grönt ljus för ett fjärde sanktionspaket mot regimen och kommer även diskutera om nästa steg är att föra upp Islamiska revolutionsgardet i landet på EU:s terrorlista – vilket ett antal svenska debattörer argumenterade för i SvD igår.

Innan mötet hålls ett frukostsamtal med chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA), Rafael Grossi.

Under måndagen besöker miljöminister Romina Pourmokhtari (L), socialminister Jakob Forssmed (KD) samt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) i Europaparlamentet.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har videomöte med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Det sker vid en tidpunkt då EU-kommissionens svar på USA:s gigantiska gröna stödprogram, IRA, är under intensiv bevakning – inte minst från Frankrike.{{toplink}}

Tisdag 24 januari

I Europaparlamentet lägger utskottet för industrifrågor, forskning och energi fast sin linje i frågan om den så kallade EU Chips Act, som är avsedd att stärka halvledarindustrin i Europa. Denna dag röstar även utskottet för den inre marknaden om nya regler för politisk reklam.

EU:s kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, möter Finlands Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (S).

Under tisdagen besöker en lång rad svenska statsråd olika utskott i Europaparlamentet. Bland annat besöker finansminister Elisabeth Svantesson (M) utskottet för ekonomisk politik, äldreminister Anna Tenje (M) samt jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) besöker utskottet för sysselsättning och sociala frågor, utrikesminister Tobias Billström (M) besöker utskottet för utrikesfrågor, landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besöker fiskeriutskottet och energiminister Ebba Busch (KD) gästar utskottet för industrifrågor, forskning och energi.

På tisdag drar även en tvådagars europeisk rymdkonferens igång med prominenta gäster som EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell, det svenska EU-ordförandeskapet och Tysklands vicekansler.

Onsdagen den 25 januari

EU-kommissionen kommer med två initiativ för att stärka arbetsmarknadsparternas roll i Europa. Inget av initiativen är hårda lagar, men tillfället för lansering är intressant, då det kommer bara en vecka efter att Danmark har dragit EU inför domstol för minimilönedirektivet prövat – och Sverige har hakat på.

Olivér Várhelyi, EU-kommissionär för grannskapspolitik och utvidgning, har möte med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M)

Även på tisdagen är flera svenska statsråd på plats i parlamentets utskott. Bland andra EU-minister Jessika Roswall (M) gästar Europaparlamentets utskott för konstitutionella frågor och försvarsminister Pål Jonsson (M) besöker underutskottet för säkerhet och försvar.

Israels president Isaac Herzog är i Bryssel i några dagar för möten med bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen. På torsdag talar han inför Europaparlamentet i samband med den årliga minnesdagen för Förintelsens offer.

Torsdagen den 26 januari

De europeiska justitie- och inrikesministrarna kommer till Stockholm under två dagar för att diskutera migrationspolitik, inklusive utvisning av avvisade asylsökande. Samtalen ägnas också åt hur organiserad brottslighet på nätet såväl som ute i verkligheten kan bekämpas genom gränsöverskridande samarbete. Ukrainas justitieminister ska besöka ministrarna för att diskutera hur man bäst kan lagföra de krigsförbrytelser som sker under den ryska invasionen. Även Sveriges EU-kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson deltar.

Avgörande väntas i EU-domstolen i fallet Ryanair mot kommissionen gällande det stöd som Sverige i April 2020 beviljade till SAS i samband med coronapandemin. Ryanair har tidigare fått sin talan avfärdad Tribunalen, men överklagade.

I parlamentet tar det så kallade särskilda utskottet för utländsk inblandning också tag i den svåra frågan om vilka länder som har försökt köpa inflytande från EU-parlamentariker i mutskandalen Qatargate

Fredag 27 januari

I Europahuset i Stockholm arrangerar EU-kommissionens svenska representation ett panelsamtal om hur EU-samarbetet påverkas av de högernationalistiska partiernas framgångar i unionen.

I Tjeckien inleds den andra omgången av landets presidentval. Tjeckerna ska välja mellan den tidigare arméchefen och chefen för Natos militära kommitté, Petr Pavel, och landets tidigare premiärminister Andrej Babiš.

 

Artikeln är en översatt och bearbetad version som tidigare publicerats på Altinget.dk.

,

Forrige artikel Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Næste artikel AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt” AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.