Wallström: vi kan inte låta grekerna sjunka i havet

KRIS. På söndag möts EU:s ledare för vad som har beskrivits som den sista chansen för en uppgörelse kring krisen i Grekland. I den ena vågskålen ligger att grekerna lämnar euron, vilket även kan få effekter på resten av samarbetet inom EU. Men utrikesminister Margot Wallström vill inte sia om framtiden.

Enligt Margot Wallström förbereder sig den svenska regeringen på allt som kan komma ut av de närmaste dagarna och de toppmöten som äger rum på söndag.

– Vi får hoppas att den här mycket oroliga situationen kan lösas, både med kompromisser från den grekiska sidan och från EU och bankernas sida. Vi önskar att grekerna ska stanna kvar i EU och i euron, säger hon till Altinget.

Även om Grekland lämnar eurosamarbetet så är landet fortfarande EU-medlem. Men Margot Wallström vill inte kommenterar vilka problem som skulle kunna uppstå i en sådan situation och när det gäller grekernas agerande i andra EU-sammanhang.

– Jag tror inte att någon riktigt gillar att spekulera kring det. Det handlar om att ta ett steg i taget och vara så förberedd om möjligt.

Wallström betonar att grekerna måste komma väl förberedda när de under torsdagen ska lämna sina förslag till hur Grekland ska leva upp till kraven på reformer och strukturella förändringar.

– Och så måste man från EU och långivarnas sida fundera över hur man bäst kan hjälpa till. För vi kan inte låta grekerna sjunka i havet, säger hon.

Det är nu ett avgörande skede om det blir en uppgörelse mellan långivarna och den grekiska regeringen. Grekland ska på torsdagskvällen presentera ett konkret reformpaket, som väntas innehålla bland annat momshöjningar, skatteindrivning och besparingar, för att förhandlingarna ska fortsätta om fortsatta lån och stöd till landet. Målet är att Grekland ska stanna kvar i valutasamarbetet, även om EU-kommissionen är redo för ett grekiskt utträde ur euron – det som kallas Grexit.

På söndag möts ledarna för euroländerna och samma dag träffas stats- och regeringscheferna för alla 28 EU-länderna för ett toppmöte. Och några timmar innan dess ska riksdagens EU-nämnd möta statsminister Stefan Löfven om den svenska positionen inför toppmötet.

Forrige artikel EU: Reformer efter krishantering EU: Reformer efter krishantering Næste artikel Så gick det med makten i EU-parlamentet Så gick det med makten i EU-parlamentet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.