Helomvändning för utredning om kommunernas mark – ska bekämpa brott

Regeringen gör stora ändringar i direktiven till den utredning som skulle utöka kommunernas möjligheter att förköpa mark. Nu ska utredaren i stället lägga fram förslag för att bekämpa brottsligheten och stärka totalförsvaret.

Regeringen gör en helomvändning i direktiven till utredningen om en ny förköpslag, som tillsattes av S-regeringen.

I de ursprungliga utredningsdirektiven hade utredaren Erika P Björkdahl i uppdrag att se över hur en ny förköpslag skulle kunna underlätta för kommunerna att föra en mer aktiv och långsiktig markpolitik.

– Det hade riskerat att bli en väldigt bred möjlighet till kommunala förköp, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) till TT

I de nya direktiven ska utredningen i stället lägga fram förslag som kan stärka arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten. Utredningen ska också inrikta sig på att underlätta skyddet för försvarets intressen.

”Komma åt organiserad brottslighet”

– Nu lägger regeringen om fokus för utredningen och uppdrar åt utredaren att se över de särskilda situationer där det kan vara motiverat att kommunen eller staten går in och tar över ett fastighetsköp. Det handlar om att komma åt organiserad brottslighet och att skydda totalförsvaret. Rätten till förköp behöver därför förändras, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), i ett pressmeddelande

Enligt pressmeddelandet stryks de kommunala förköpsgrunder som ingick i det tidigare uppdraget, så som att underlätta för samhällsomvandling, eller förvärv av nyckelfastigheter, helt. 

I stället ska utredaren titta på förköpsgrunder som handlar om att stärka kommunernas förmåga att motverka den organiserade brottsligheten. 

Bakgrunden är enligt regeringen att bostadsmarknaden och fastighetsaffärer blivit verktyg som den organiserade brottsligheten använder sig av och att förköp av fastigheter från kommunerna sida kan vara ett sätt att komma åt det. 

Digitala fastighetsöverlåtelser 

Nytt i direktiven är också ett uppdrag om att se över möjligheterna till digitala överlåtelser av fastigheter. 

– Genom att utredningen nu ska föreslå hur fastighetsöverlåtelser kan ske elektroniskt blir hanteringen av dessa både snabbare och säkrare, med stora besparingsmöjligheter, säger Andreas Carlson enligt pressmeddelandet. 

Utredningen skulle ha redovisat sina slutsatser den 7 december 2023 men får nu till den 1 april 2024 på sig. 

Altinget har sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) som inte återkommit. 

{{toplink}}

Beslutskedja: En ny förköpslag

2/6
2022
17/5
2023
30/1
2024
1/4
2024
31/5
2024
31/5
2024
1/6
2024
5/6
2024
18/6
2024
17/10
2024

Forrige artikel Åklagare tar bolag till domstol: Krävs tillstånd för elsparkcyklar? Åklagare tar bolag till domstol: Krävs tillstånd för elsparkcyklar? Næste artikel Underhållsbranschen oroas av uppskjutna banarbeten Underhållsbranschen oroas av uppskjutna banarbeten