Nya krav på byggnader gick igenom – trots nej från svenska moderater

Trots ett kompromissförslag som av den svenska regeringen beskrivs som en framförhandlad svensk seger, valde moderaternas ledamöter i EU-parlamentet att gå emot sin partigruppslinje och rösta nej till det nya direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). 

EU-parlamentet har som väntat röstat igenom direktivet om minskad energiförbrukning och minskade utsläpp av växthusgaser för byggnader (EPBD). 

Men trots att den moderatledda svenska regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) beskrivit det framförhandlade förslaget under det svenska ordförandeskapet som en seger för Sverige, valde de moderata parlamentsledamöterna att rösta nej. Nej-rösterna gick också emot den egna partigruppens, EPP:s, linje. 

Inte heller Kristdemokraterna ställde sig bakom det framförhandlade förslaget utan deltog inte i omröstningen. 

Liberalerna däremot röstade för, precis som Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. 

Sverigedemokraterna har varit starkt kritiska till förslaget i sin helhet och varit tydliga med att de kommer att rösta emot. Vilket de också gjort.  

{{toplink}}

Klar majoritet

På det stora hela antogs direktivet med 370 röster för, 199 röster emot och 46 nedlagda röster och parlamentets huvudförhandlare beskriver utfallet som en framgång. 

– Det här direktivet visar tydligt hur klimatpolitiken kan få verkliga och omedelbara fördelar för de mindre välbeställda i vårt samhälle. Denna lag kommer att bidra till att sänka energiräkningarna och ta itu med de grundläggande orsakerna till energifattigdom, samtidigt som den skapar tusentals högkvalitativa, lokala arbetstillfällen i hela EU, säger huvudrapportören Ciarán Cuffe enligt ett pressmeddelande. 

I nästa steg ska även ministerrrådet godkänna förslaget vilket väntas ske i mitten på april. 

Altinget har sedan tidigare i veckan sökt Moderaterna för en kommentar angående omröstningen, men de har inte återkommit. Kristdemokraterna skriver i ett sms till Altinget att man avböjer kommentar. 

{{toplink}}

Forrige artikel Parlamentet går till omröstning om krav på renoveringar Parlamentet går till omröstning om krav på renoveringar Næste artikel Skärpta luftkvalitetsregler kan öka press på fler trafikåtgärder i svenska städer Skärpta luftkvalitetsregler kan öka press på fler trafikåtgärder i svenska städer