Regeringskansliets utlandsresor ökar efter pandemin

Utlandsresorna har ökat igen för tjänstemännen på Regeringskansliet. Men det är fortfarande en bit ifrån hur det såg ut före pandemin.

Efter de pandemipräglade åren 2020 och 2021 har utlandsvistelserna ökat för tjänstemännen på Regeringskansliet. Antalet resdagar utomlands förra året var nästintill tre gånger så många som 2021, men var fortfarande 30 procent ifrån hur det såg ut 2019.

Det är kanske inte helt oväntat att det var utrikesdepartementet som stod för den största delen, 43 procent, av dagarna utomlands.

Med hela 10 261 arbetsdagar är det långt ner till departementen på andra- och tredjeplats – justitiedepartementet och finansdepartementet, med 2 239 respektive 1 809 utlandsdagar. Tjänstemän som vanligtvis är stationerade utomlands har inte räknats med i statistiken.

Kulturdepartementets tjänstemän var de som tillbringade minst tid, 409 dagar, utanför rikets gränser.

Annan etta på Sverigelistan

Trots dominansen utomlands hamnade UD utanför topp tre sett till antal resdagar inom Sverige.

Där var det i stället förvaltningsavdelningen, näringsdepartementet och statsrådsberedningen som, i fallande ordning, stod för flest resdagar inrikes.

Sist i den rankingen hamnar miljödepartementet, med 92 resdagar.

Forrige artikel Ikem rekryterar nya ansvariga till påverkansarbetet Ikem rekryterar nya ansvariga till påverkansarbetet Næste artikel Remissinstanserna: Orimligt hårda busskrav i EU-klimatförslag Remissinstanserna: Orimligt hårda busskrav i EU-klimatförslag