SD vill byta utskott för färdtjänstfrågorna

Färdtjänstfrågor hör hemma i socialutskottet, inte trafikutskottet. Det anser Mona Olin, (SD) som vill att ansvaret flyttas.

GÖTEBORG. Frågor om färdtjänst har hanterats av riksdagens trafikutskott sedan slutet av 90-talet. Men i en paneldebatt under Hjälpmedelsriksdagen i Göteborg förra veckan sade Mona Olin att hon vill att frågan ska tillbaka till socialutskottet och att färdtjänst ska regleras i i socialtjänstlagen.

Efter debatten utvecklar hon resonemanget för Altinget.

– Ligger frågan i trafikutskottet så handlar det ju om färdkommunikationen, som ett komplement till kollektivtrafiken. Men ligger det i socialutskottet så handlar det om biståndet för individen.

Sverigedemokraterna har drivit frågan i tidigare kommittémotioner, men inte fått gehör i riksdagen, men Mona Olin utesluter inte att frågan kan återkomma i höstens komittémotion, eller inom ramen för Tidösamarbetet.

– Det beror lite grann på. Vi har ju mycket diskussioner med våra Tidökollegor och då får vi ju väga om man kan ta den diskussionen med dem och försöka driva det där, eller om vi ska ta det i kommittémotionen.

Under paneldebatten diskuterades också frågan om en ny hjälpmedelsutredning. Den förra tillsattes för snart tio år sedan och lämnade sina förslag 2017.

Mona Olin är tveksam till att använda den utredning som finns, men är inte heller säker på att en ny utredning är det bästa alternativet.

– Den kan såklart fortfarande vara aktuell i vissa delar. Men jag tror faktiskt att det är viktigare att titta på utvärderingar av hur saker och ting görs än att göra en ny utredning. 

Beslutskedja: Hjälpmedel, teknik och metoder för delaktighet och självbestämmande

10/12
2015
31/5
2017
26/5
2021
22/5
2024

Forrige artikel Kommer räknemissarna i Trafikverkets prognoser att upprepas? Kommer räknemissarna i Trafikverkets prognoser att upprepas? Næste artikel Näringslivet slår larm när Naturvårdsverket krymper Näringslivet slår larm när Naturvårdsverket krymper